Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flera barn i Danmark drabbade av corona

Gå inte till närmsta mottagning om du tror att du har corona – så ska du göra.
Coronaviruset har spridit sig över hela världen.
Personal i Växjö demonstrerar hur man corona-testar.Foto: CARL CARLERT

På måndagseftermiddagen steg antalet coronasmittade danskar - från 59 till 90 personer.

Flera av dem är barn, rapporterar Berlingske

– Vi ska ställa in oss på att ännu fler kommer drabbas, säger Søren Brostrøm, direktör Sundhedsstyrelsen, under en presskonferens. 

Det är inte bara i Sverige som allt fler personer bekräftas smittade av det nya coronaviruset - även i Danmark växer samma siffra.

I söndags var 35 danskar drabbade av viruset, en siffra som därefter vuxit under måndagen. 

Först till 59 personer, och på måndagseftermiddagen ytterligare till 90 personer.

– Vår strategi är fortsatt att hindra smittan. Men vi ska ställa in oss på att ännu fler kommer drabbas, säger Søren Brostrøm vid Sundhedsstyrelsen, under en presskonferens. 

– Nästa steg är en begränsningsstrategi där fokus kommer vara mer på sjuka, svaga och sårbara. Men vi kommer att fortsätta göra en intensiv insats för att med kommunikation, information och goda råd fortsätta att informera danskarna om hur de ska agera. 

”Finns barn som blivit drabbade”

Enligt tidningen Berlingske är flera av de coronasmittade danskarna barn. I nuläget är det okänt hur många det rör sig om, eller hur gamla de är. 

– Det stämmer att det finns barn som blivit undersökta eller drabbade, säger Anne-Marie Vangsted, direktör vid den danska Patientsäkerhetsstyrelsen. 

– Det finns inget ålderskriterium. Man kommer att bli undersökt om man uppfyller riktlinjerna. 

Fyra danska sjukhus har anpassats för att kunna ta emot barn under 18 år med misstänkt coronasmitta. Det rör sig om sjukhusen i Hvidovre, Århus, Ålborg och Odense. 

Sex personer är just nu inlagda på olika sjukhus i Danmark med misstänkt coronasmitta. Om någon av dem är barn kan Anne-Marie Vangsted inte svara på i nuläget.

– Barn kan ha blivit smittade, men just blir barnen inte så särskilt sjuka, säger hon till Berlingske. 

Bekräftat fall i Halland

Allt som allt är över 700 personer i coronakarantän i Danmark och över 1 000 personer har testats för viruset.

På måndagen larmade den danska folkhälsomyndigheten för att en coronasmittad personer varit på nattklubb i Köpenhamn.

”Om du varit på plats på Søpavillonen torsdag kväll och har feber, hosta eller andnöd ska du ringa till läkare och upplysa om att du varit där vid samma tillfälle som en coronasmittad”, skriver Patientsäkerhetsstyrelsen i ett pressmeddelande. 

Under helgen visade provresultat att även en person i Halland drabbats av coronaviruset, regionens första fall av den nya virussmittan. 

– Den smittade isolerade sig tidigt på eget bevåg hemma, och tog kontakt med vården via telefon. Eftersom patienten i ett mycket tidigt skede isolerade sig bedömer vi att det endast är ett mycket litet antal person som skulle kunna vara utsatta för smittan som den här personen bär på, säger smittskyddsläkare Maria Löfgren.

Viktor smittades under kompisresan – så fördriver han tiden i karantän.