Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flera åldringar utsatta för bedrägeri: ”Fula knep”

Fler åldringar har under onsdagskvällen blivit uppringda av personer som utgett sig för att vara poliser. Bedragarna har sedan uppmanat sina offer att lämna ifrån sig värdesaker och bank-id. 

– De använder sig av en rad riktigt fula knep. Ofta anspelar de på känslor för att sätta sina offer ur spel och få dem att agera på deras uppmaningar, säger Evelina Ohlsson, informatör på polisens ledningscentral. 

Kvällens första anmälan kom från ett par i Kristianstad strax innan klockan 20. 

Offren i detta fall är ett äldre par. 

Bedragaren ska ha ringt upp och utgivit sig för att vara polis. Därefter ska personen ha sagt att parets dotter och svärson var på sjukhus och att en av dem var avliden. 

På detta vis har bedragaren förmått paret att logga in på sitt bank-id och föra över pengar. 

Ytterligare ett fullbordat bedrägeri har anmälts under kvällen i Husie utanför Malmö. 

– I detta fall har bedragarna förmått en äldre dam, född i slutet av 30-talet, att möta upp två civilklädda poliser i sin port och där lämna över smycken och bankdosa, berättar Evelina Ohlsson. 

Ett icke fullbordat bedrägeri av samma sort har även anmälts från Fosie under kvällen. Även denna gång utgav sig bedragarna för att vara poliser. 

– Falska poliser och falska barnbarn är modus vi ofta ser. Vårt råd är att bara lägga på luren om man får ett sånt här samtal. Vi ber aldrig någon identifiera sig med bank-id och vi lämnar aldrig dödsbud per telefon. Är man osäker på om det är vi som ringer kan man alltid ringa oss på 11414 också och dubbelkolla, säger Evelina Ohlsson.