Flera äldreboenden drabbade av skabb

Tre äldreboenden i Ängelholm har drabbats av skabb. Arkivbild.
Foto: SHUTTERSTOCK
Runt 50 personer har behandlats. Arkivbild.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Skabb har brutit ut på tre äldreboenden i Ängelholm.

Boende och personal ska ha smittats av hudsjukdomen – och ett 50-tal personer har behandlats.

– Vi har bett alla medarbetare att vara extra uppmärksamma på symtom, säger Helena Gottfriedson, biträdande verksamhetschef på boendet, till HD.

Sammanlagt tre äldreboenden i Ängelholm har drabbats av skabb denna sommar. I förra veckan konstaterades ett av utbrotten, då en i personalen på ett kommunalt vårdboende drabbades, skriver HD. Denna behandlades sedan utifrån Vårdhygien Skånes riktlinjer.

Ledningen för det aktuella boendet beslöt på torsdagen att samtlig personal och boende på de två avdelningarna skulle behandlas för skabben. Hudsjukdomen hade spridit sig i sådan omfattning att de två avdelningarna dessutom sanerades.

– Vi har bett alla medarbetare att vara extra uppmärksamma på symtom, men samtidigt vill vi inte bidra till hysteri, säger Helena Gottfriedson, biträdande verksamhetschef på boendet, till tidningen.

”Kan leda till resistens”

Runt 20 boende och omkring 30 personalmedarbetare behandlades med Tenutex – ett läkemedel som smörjs in och sitter kvar på personen under ett dygn, innan det duschas av.

– Vi måste också göra en gränsdragning för att inte behandla för många eftersom det kan leda till resistens, säger Helena Gottfriedson.

I veckan konstaterades senare det tredje utbrottet, när en äldre smittades på ett annat boende.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!