Flera äldre utsatta för stöldförsök på kort tid

Publicerad

Inom loppet av ett par timmar utsattes flera åldringar i Helsingborgstrakten för stöldförsök.

Gärningsmannen trängde sig in hos dem men blev på flera håll utkörd.

– Vi tror att det är samma gärningsman, säger Stephan Söderholm, pressinformatör vid Skånepolisens kommunikationscentral.

Det första larmet om den misstänkte åldringsrånaren kom in till polisen vid 18.50-tiden på söndagskvällen. I det fallet misstänks rånaren ha öppnat ytterdörren och gått in i en villa på Tyringegatan.

Knappt en timme senare kom ett larm från Billesholmsgatan.

– Där försökte en okänd gärningsman tränga sig in hos en 90-årig man, men farbrodern lyckades köra ut honom, säger Stephan Söderholm.

Mötte tjuven hemma

Omkring 20 minuter senare larmades polisen till en lägenhet på Åstorpsgatan. Larmet i bostaden hade gått och när den boende kom hem såg hon att lägenhetsdörren var uppbruten och inne i huset mötte hon tjuven.

Bara en halvtimme senare larmas polisen igen, nu till Kristianstadsgatan där en tjuv tagit sig in hos en 87-årig dam och ryckt av henne trygghetslarmet.

Polisen har starka misstankar om att det är en och samma tjuv bakom samtliga larm.

– Det är mycket som tyder på det, brotten har inrättat relativt nära varandra och det är i många fall samma modus (tillvägagångssätt), säger Stephan Söderholm.

"Synnerligen fegt"

Det är ännu oklart om något har stulits. Ingen människa ska dock vara fysiskt skadad.

Ett stort antal polispatruller jobbar under söndagskvällen med jakten på den förmodade åldringsrånaren.

– Det här är en man som vi vill ha fast och inlåst redan i kväll. Det är fegt upphöjt till tio att ge sig på åldringar. Det är synnerligen fegt att välja ut sköra och klena människor så här.

– Man försätter dem i en fruktansvärd situation där de känner rädsla och kan bli skadade för livet, säger Stephan Söderholm.

Händelserna rubriceras i nuläget som försök till grov stöld.

Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag