Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Siffrorna visar: Fler unga sjuka i corona

Eva Melander.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN

Coronasmittan har ökat hos unga i Skåne under den senaste veckan med hela 27 procent i åldersgruppen 0-19 år. 

Samtidigt har fler barn och unga testat sig. 

– Det pågår fortsatt en smittspridning i de yngre åldersgrupperna och vi har betydligt fler fall rapporterade i åldrarna 10-19 år under förra veckan, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.

Smittspridningen ligger i stort kvar på samma nivå som de senaste veckorna – kan regionen konstatera efter att förra veckan summerats. 

– Även om läget i stort sett är oförändrat så pågår det en samhällspridning i Skåne med cirka 600 fall om dagen. Därför måste vi hålla i ett tag till och följa rekommendationerna. Alla som kan bör fortsätta jobba hemma och nu när allt fler får möjlighet att vaccinera sig så ta chansen att bidra till att minska smittspridningen, säger Eva Melander i ett pressmeddelande. 

Ökning med 27 procent 

Men det finns några anmärkningsvärda delar. Däribland har antalet fall ökat rejält i den yngre åldersgruppen, 0-19 år. Under den senaste veckan rapporterades 1148 i denna grupp, vilket kan jämföras med 904 veckan innan. Det är en ökning med 27 procent. 

Samtidigt har antalet självtester ökat med runt 5000 till 33 000 under den senaste veckan, varav en stor del av ökningen utgörs av de unga åldersgrupperna. 

– En del av förklaringen till att fler testar sig är de ändrade rekommendationerna kring provtagning av nära kontakter till positiva fall, vilket bland annat innebär att klasskamrater till någon som testats positivt bör provtas. Det är glädjande att så många har hörsammat detta. Många av de testade är symtomfria men varje upptäckt fall bidrar till att minska smittspridningen, säger Eva Melander.

Se mer: Fas 4 inleds: Kalmar vaccinerar 50+

Fas 4 inleds: Kalmar vaccinerar 50+

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!