Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fler covid-smittade på skånska sjukhus

På ett stort antal platser finns nu teststationer där personer lämnar sitt prov genom bilrutan.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Smittan håller sig fortfarande på en låg nivå – men ökar nu igen i Skåne.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Antalet covid-19 fall som vårdas på skånska sjukhus har de senaste dagarna ökat något för varje dag.

Även antalet personer som vårdas på intensiven ökar.

Ansvariga inom Region Skåne anser dock fortfarande att läget är stabilt.

Under onsdagen rapporterades att sammanlagt 13 personer vårdas för covid-19 på skånska sjukhus.

Jämfört med för fem dagar sedan är det en ökning med åtta personer. Även antalet inlagda patienter som behöver intensivvård blir fler. På onsdagen handlade det om sammanlagt fyra personer.

Jämfört med tidigare är det dock blygsamma siffror. För en månad sedan vårdades 22 personer på sjukhus i Skåne för covid-19. 

När läget var som värst i våras vårdades 67 personer på sjukhus, varav 22 fick intensivvård. 

Byggde tält

I ett läge ansåg Region Skåne att utvecklingen var så krisartad att man med försvarets hjälp uppförde ett tält utanför entrén till Helsingborgs lasarett.

Där var det meningen att drygt 20 patienter skulle få intensivvård när platserna inne på sjukhusen tagit slut. För ett par veckor sedan revs tältet – utan att det kommit till användning.

Det finns enligt Region Skåne personer i samtliga skånska kommuner om är smittade med covid-19. Flest antal finns i Malmö med 1 689 fall, därefter kommer Helsingborg med 1 002. Minst antal smittade finns i Örkelljunga och Tomelilla, 16 i båda kommunerna.

Under onsdagen rapporterades sammanlagt 41 nya fall i Skåne. Totalt konstaterade covid-19-fall är uppe i 5 291. 

Totalt har 291 personer i Skåne avlidit efter att ha smittats med covid-19, enligt Region Skåne. Sedan den 6 september har ingen person avlidit i Skåne till följd av smittan.

Skurup värst

Värsta smittspridningen nu rapporteras från Skurups kommun med 69 nya fall per 100 000 invånare. Därefter följer Perstorp, Malmö och Helsingborg.

Elva kommuner utmärker sig genom att inte ha någon rapporterad smittspridning alls. Dit hör Båstad, Örkelljunga, Klippan, Svalöv, Kävlinge, Svedala, Sjöbo, Tomelilla, Hörby, Osby och Östra Göinge, enligt Region Skånes rapportering. 

Under de senaste veckorna har antalet provtagningar rusat i höjden i Skåne. Under andra veckan i september testades sammanlagt 18 373 personer, 219 av dem bar på viruset.

FLER NYHETER I KVÄLLSPOSTEN

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!