Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fler covid-sjuka får intensivvård

Under fredagen vårdades 34 personer på iva i Skåne.
Foto: JENS CHRISTIAN
Foto: ULF RYD / KVP/EXPR

Allt fler med covid-19 får intensivvård i Skåne. 

På fredagen vårdades 34 patienter på iva – vilket man får gå tillbaka till den 16 februari för att finna motsvarande eller fler. 

Troligtvis är siffran inte heller dopad med utomlänspatienter. 

– Vi har tyvärr inga aktuella siffror över utomlänspatienter, men det har hela tiden rört sig om ”enstaka” och förra veckan var det endast en patient, skriver Thomas Nilsson, sidansvarig Lägesbild Covid-19 i Skåne, i ett mejl. 

Smittspridningen i Skåne ligger fortsatt på en platå med drygt 600 nya fall per dag. Även trycket på vården är i stort likartat från senaste veckorna. 

Dock har antalet som vårdas på intensiven gått upp i Skåne. Under fredagen rapporteras 34 patienter, vilket är den högsta siffran på iva sedan den 16 februari i år. 

– Sist vi hade 34 patienter med covid på Iva var den 16 februari och då hade vi 35, dagen efter hade vi 31, svarar Thomas Nilsson, sidansvarig Lägesbild Covid-19 i Skåne. 

Ovanligt hög nivå

När Skåne under andra vågen hade som flest på intensiven vårdades över 60 patienter med covid här. Samtidigt var det först i december, efter hela första vågen, som Skåne kom upp i nivåer över 30 på iva. 

Samtidigt har Skåne senaste tiden fått hjälpa andra regioner som inte mäktat med trycket på intensiven. Just nu rör det sig troligtvis endast om ett fåtal patienter enligt Thomas Nilsson, vilket då inte förklarar uppgången. 

– Vi har tyvärr inga aktuella siffror över utomlänspatienter, men det har hela tiden rört sig om ”enstaka” och förra veckan var det endast en patient. Eftersom iva-siffrorna går ned nationellt är det allt mindre sannolikhet att vi tar emot mer än enstaka patienter från andra regioner, skriver han i ett mejl till Kvällsposten.

TV: Så här fungerar Danmarks coronapass

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!