Fler asylsökande efter att id-kontrollerna togs bort

I förra veckan togs id-kontrollerna bort.
Foto: Kvällsposten
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Antalet asylsökande som kommer till Sverige har eskalerat kraftigt efter att id-kontrollerna tagits bort.

Från ett snitt på fem asylsökande per vecka – till 24 på de senaste fyra dagarna.

– Jag tror att detta bara är i begynnelsen av vad som kan komma framöver, säger Michael Mattsson, gränspolischef i region Syd till Sveriges Radio Malmö

I förra veckan togs id-kontrollerna på Kastrup bort. Beskedet kom snabbt – och kontrollerna slopades bara inom några dagar. 

Men gränskontrollerna är kvar. 

– Bara under helgen är det 88 stycken som avvisats tillbaka till Danmark. I och med id-kontrollernas upphörande tror många att gränskontrollerna också upphört, men så är inte fallet, säger Michael Mattsson till Sveriges Radio, som tillägger att majoriteten av de som avvisats har beviljats uppehållstillstånd i Danmark.

Eskalerat

Sedan id-kontrollerna av resande mot Sverige förra veckan togs bort har fler asylsökande kommit till södra Sverige. 

Från ett snitt på fem asylsökande per vecka tidigare i år har antalet ökat till 24 personer de senaste fyra dagarna, rapporterar Sveriges Radio.

"Bara begynnelsen"

Men även antalet personer som försökt söka asyl i Sverige har ökat kraftigt. Den gångna helgen avvisades 88 personer vid gränskontrollerna i Sydsverige.

Inte helt överraskande, enligt Michael Mattsson som är gränspolischef i region Syd.

–  Det är en konsekvens – självfallet – att det skulle medföra ett ökat antal asylsökande. Jag tror att detta bara är i begynnelsen av vad som kan komma framöver. Först måste budskapet om att id-kontrollerna är borta slå igenom innan vi kan se den stora effekten här i Sverige, säger han till radion.

Längre restider

Id-kontrollerna togs bort den fjärde maj och har varit där sedan den 1 januari 2016 – med anledning av den stora flyktingströmmen hösten 2015.  

I flera omgångar har de förlängts innan de nu slutligen togs bort. Men samtidigt som många pendlare och resenärer i Öresundsregionen fått längre restider minskade antalet asylsökande kraftigt under perioden med id-kontroller.

– Från att ha tagit emot 10 000 asylsökande i veckan (2015) har vi under senaste året haft 500 i veckan, sa Anders Ygeman under en presskonferens i förra veckan. 


Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!