Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fler asylsökande efter att id-kontrollerna togs bort

I förra veckan togs id-kontrollerna bort.
Foto: Kvällsposten
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Antalet asylsökande som kommer till Sverige har eskalerat kraftigt efter att id-kontrollerna tagits bort.

Från ett snitt på fem asylsökande per vecka – till 24 på de senaste fyra dagarna.

– Jag tror att detta bara är i begynnelsen av vad som kan komma framöver, säger Michael Mattsson, gränspolischef i region Syd till Sveriges Radio Malmö

I förra veckan togs id-kontrollerna på Kastrup bort. Beskedet kom snabbt – och kontrollerna slopades bara inom några dagar. 

Men gränskontrollerna är kvar. 

– Bara under helgen är det 88 stycken som avvisats tillbaka till Danmark. I och med id-kontrollernas upphörande tror många att gränskontrollerna också upphört, men så är inte fallet, säger Michael Mattsson till Sveriges Radio, som tillägger att majoriteten av de som avvisats har beviljats uppehållstillstånd i Danmark.

Eskalerat

Sedan id-kontrollerna av resande mot Sverige förra veckan togs bort har fler asylsökande kommit till södra Sverige. 

Från ett snitt på fem asylsökande per vecka tidigare i år har antalet ökat till 24 personer de senaste fyra dagarna, rapporterar Sveriges Radio.

"Bara begynnelsen"

Men även antalet personer som försökt söka asyl i Sverige har ökat kraftigt. Den gångna helgen avvisades 88 personer vid gränskontrollerna i Sydsverige.

Inte helt överraskande, enligt Michael Mattsson som är gränspolischef i region Syd.

–  Det är en konsekvens – självfallet – att det skulle medföra ett ökat antal asylsökande. Jag tror att detta bara är i begynnelsen av vad som kan komma framöver. Först måste budskapet om att id-kontrollerna är borta slå igenom innan vi kan se den stora effekten här i Sverige, säger han till radion.

Längre restider

Id-kontrollerna togs bort den fjärde maj och har varit där sedan den 1 januari 2016 – med anledning av den stora flyktingströmmen hösten 2015.  

I flera omgångar har de förlängts innan de nu slutligen togs bort. Men samtidigt som många pendlare och resenärer i Öresundsregionen fått längre restider minskade antalet asylsökande kraftigt under perioden med id-kontroller.

– Från att ha tagit emot 10 000 asylsökande i veckan (2015) har vi under senaste året haft 500 i veckan, sa Anders Ygeman under en presskonferens i förra veckan. 


Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!