Totalt har nio kvinnor anmält att de blivit ofredade sexuellt på nyårsnatten i Kalmar. Men polisen tror att fler än så är drabbade. Foto: Robin Isaksson/Piniro
Totalt har nio kvinnor anmält att de blivit ofredade sexuellt på nyårsnatten i Kalmar. Men polisen tror att fler än så är drabbade. Foto: Robin Isaksson/Piniro

Fler anmälningar om sexbrott i Kalmar

Publicerad

Nio unga kvinnor har hittills anmält att de har blivit sexuellt ofredade av grupper av män på nyårsafton i Kalmar.

Troligen är långt fler drabbade.

– Vi vet att det är fler tjejer som är utsatta som inte har polisanmält det än, säger Monica Oldin, chef för relationsbrott vid polisen i Kalmar.

Nu söker polisen vittnen till händelserna.

Expressen har tidigare rapporterat om att flera kvinnor har blivit utsatta för sexuella trakasserier i Kalmar under nyåret. Sedan dess har antalet polisanmälningar ökat och är alltså uppe i nio fall fram till torsdagen.

Kvinnorna, som är mellan 17 och 19 år, har uppgett att de har blivit antastade av grupper av män på nyårsafton runt Larmtorget.

– De har blivit tafsade på kropparna av männen som är flera stycken och tjejerna har känt sig hotade och rädda, säger Monica Oldin.

Polisen ser allvarligt på händelserna och ärendet har högsta prioritet. Man har bland annat skärpt bevakningen vid Larmtorget och på platser där ungdomar samlas.

Ingen misstänkt är identifierad eller gripen för trakasserierna än. Uppgifterna om männen är dessutom vaga, de ska ha varit mellan 20 och 40 år.

– Vi vet inte om det är samma personer som ligger bakom alla anmälningar men kan misstänka det, säger Monica Oldin.

Polisen ska prata fler kvinnor

Polisen är intresserad av att komma i kontakt med alla som kan ha sett något eller har någon annan information, och om man har tagit kort eller filmat med sin mobil under kvällen på Larmtorget.

– Vi vill gärna att de kontaktar oss om det är någon som läser det här. Vill även gärna ha in om fler tjejer har blivit utsatta, säger Monica Oldin.

Utredningen är i inledningsskedet och polisen ska prata mer med alla kvinnorna och sammanställa uppgifterna.

– Då kan vi ta ställning till vad vi får fram och se om det är något som bara har hänt på nyår eller om det kommer ske vid fler tillfällen. Vi hoppas att det bara var en engångsföreteelse, säger Monica Oldin.

Tillvägagångssättet i Kalmar liknar det som inträffade i tyska staden Köln på nyårsafton, där drygt 100 kvinnor blev antastade. Där blev vissa kvinnor bestulna på bland annat mobiltelefoner och plånböcker, men enligt Monica Oldin har inga stölder rapporterats in av de utsatta i Kalmar.

– Inte vad jag känner till. Vi vet heller inte om det finns något samband med händelsen i Köln, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag