Misstänkta bidragsbrott hos CSN har ökat. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta bidragsbrott hos CSN har ökat. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Fler anmälningar om bidragsbrott mot CSN

Publicerad

En Malmöbo fick över 200 000 kronor i CSN för att plugga utomlands – men några studier blev det inte. 

Den organiserade brottsligheten genom fusk med CSN-bidraget har satts i system, säger nu polisen.

– Vi ser att detta ofta är organiserat, säger Cajsa Ernholt, gruppchef på bedrägeriroteln hos Malmöpolisen, till Sydsvenskan.

Fusk med CSN-bidrag har satts i system. Fler studenter ansöker om studiemedel för studier i Sverige än för utlandsstudier. Trots det gör CSN fler polisanmälningar för bidragsbrott vid utlandsstudier än vad som görs i Sverige, skriver Sydsvenskan. 

Enligt Helena Rönnholm, kontrollanalytiker på CSN gäller den kraftiga ökningen framför allt språkkurser som erbjuds på eftergymnasial nivå där inga förkunskaper krävs. 

Då kan personer ansökan om studiemedel för undervisningsavgift samt omkostnader för resa och boende. 

En regeländring som trädde i kraft 2015 gjorde det enklare att få ut bidrag på kort tid för utlandsstudier och antalet felaktigt utbetalda kronor kopplat till misstänkta bidragsbrott har ökat. En summa på 4,5 miljoner kronor per år har nu blivit 20 miljoner. 

Fick över 200 000 kronor

Efter att de nya reglerna trädde i kraft skickade en 25-årig Malmöbo in en ansökan om att läsa en språkkurs i London – och blev antagen. 

235 978 kronor – det är summan som sattes in på 25-åringens konto i december 2015.

Men några studier blev det inte och mannen polisanmäldes och dömdes senare för grovt bidragsbrott. Under rättegången påstod mannen att han shoppat upp pengarna. 

25-åringen är känd hos Malmöpolisen sedan tidigare och har dömts för en rad grova brott.

Dessutom gick mannen ut grundskolan med underkänt i alla ämnen förutom i idrott. 

Svårt att åtgärda

För CSN är det svårt att veta vad personen egentligen kommer att använda pengarna till.

– Om personen är antagen och alla papper är i ordning är det svårt för oss att agera. Det är först i efterhand som vi ser om personen i fråga aldrig påbörjat studierna, säger Helena Rönnblom. 

Enligt både Helena Rönnblom och Malmöpolisen Cajsa Ernholt är det ett organiserat upplägg som ligger bakom. 

I Göteborg misstänks flera gängkriminella ha sökt och fått studiemedel för utlandsstudier.

– Vi ser ofta samband: att man använt samma blanketter tillhörande samma universitet och skolor. Det kan vara 10-20 ansökningar som har exakt samma upplägg, säger Cajsa Ernholt, gruppchef på bedrägeriroteln. 

Brottsligheten har ökat

Personalen på CSN utbildades 2015 i samband med regeländringen, i att upptäcka bidragsbrott och bland annat infördes fler kontroller. Resultatet har inneburit att antalet anmälningar ökat. Helena Rönnblom är däremot övertygad om att den faktiska brottsligheten ökat samtidigt. 

Enligt Helena Rönnblom har CSN vidtagit åtgärder för att minska risken för felaktigheter i framtiden. Dessa åtgärder kommer att presenteras till regeringen senare i höst. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag