Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenske Flamur Beqiri, 36, mördad i London

Flamur Beqiri sköts ihjäl på julaftonskvällen i London.
Flamur Beqiri, 36, mördades på julaftonskvällen i London.Foto: Polisen
Flamur Beqiri sköts ihjäl utanför sitt hem på Battersea Church Road i London.Foto: LUKE POWELL / PA PHOTOS TT NYHETSBYRÅN

Svensken som mördades i London på julafton var Flamur Beqiri, 36, från Malmö.

Han sköts till döds med flera skott mitt framför sin fru och sitt barn – ingen har gripits för dådet.

– Vår familj är i chock och sörjer. Att drabbas av så mycket sorg vid den här tiden på året är hjärtekrossande, säger hans familj i ett uttalande.

Sent på julaftonskvällen sköts 36-årige Flamur Beqiri ihjäl utanför sin och familjens lägenhet på exklusiva Battersea Church Road i Wandsworth i London.

Vittnen har beskrivit hur en ensam gärningsman kom fram till mannen och sköt honom med flera skott, för att sen försvinna till fots. En ren avrättning, enligt grannarna.

– Det var mellan åtta till tio skott, har grannen Vittoria Amati sagt till The Guardian.

Grannar har också berättat för brittiska medier hur de försökte rädda mannen, att bland annat en sjuksköterska och läkare från området gjorde första hjälpen.

Mördades i London på julafton

Kriminalinspektör Jamie Stevenson beskriver attacken så här:

– Han återvände hem med sin fru och sitt barn när en ensam gärningsman kom fram och sköt honom flera gånger innan han flydde till fots. Hans familj, både hans fru och mycket unga barn, blev vittnen till den här vidriga attacken, och de försöker förstå att deras värld vänts upp och ner.

Sen mordet har polisen arbetat intensivt med att försöka hitta gärningsmannen – och ett motiv till dådet. Polisen menar att Flamur Beqiri var målet för attacken.

Ännu har ingen gripits för skotten.

Nu väljer Flamur Beqiris familj att uttala sig om känslorna efter mordet. I ett kort uttalande via brittiska polisen säger de:

– Vi tackar alla för er omtanke och era kondoleanser. Vår familj är i chock och sörjer. Att drabbas av så mycket sorg vid den här tiden på året är hjärtekrossande.

Vidare önskar de att få sörja i fred.

Mordet kan vara ett hämnddåd

Brittisk polis är i kontakt med polisen i Sverige och Malmö för att utreda vad som skulle kunna ligga bakom attacken i London.

– Jag känner till att det spekuleras vilt kring den här tragiska händelsen, bland annat om offrets bakgrund. Vi jobbar med att ta reda på vad det möjliga motivet är, och samtidigt som vi har ett öppet sinne misstänker vi att attacken genomfördes med ett mål. Vi tror inte att det finns någon fara för allmänheten, säger Jamie Stevenson.

– Vi misstänker att han kan ha varit inblandad i viss kriminalitet i Sverige, och vi är i kontakt med den svenska polisen för att försöka ta reda på vad för incidenter som kan ha lett fram till att någon sökt hämnd i Storbritannien.

Även Kvällspostens källor uppger att mordet kan kopplas till kriminella nätverk i Sverige.

Var vän med Karolin Hakim

Flamur Beqiri var sen många år tillbaka vän med Karolin Hakims sambo.

Läkaren Karolin Hakims namn blev ett känt över hela Sverige i somras, efter att hon mördats brutalt mitt på dagen i Malmö – med sin bebis i famnen. Innan hon sköts till döds gav sig gärningsmännen på hennes sambo, som lyckades fly, och en av polisens teorier är att det var han som var själva målet för attacken.

Hakim och hennes sambo umgicks familjevis med Flamur Beqiri, enligt uppgifter till Kvällsposten.

Att de kände varandra bekräftas även av chefsåklagare Pär Andersson, som leder förundersökningen av Karolin Hakim-mordet.

– Det som är mycket slående är att han skjuts till döds när han är tillsammans med fru och barn. På samma sätt som Karolin Hakim sköts ihjäl när hon höll sitt barn, har han sagt till Sydsvenskan.

– Att vara så hänsynslös att mörda folk inför familjen och barnen.

Uppgifter: Flydde Malmö efter dödshot

Flamur Beqiri bodde tidigare i Malmö, men flyttade till London för tre år sen. Enligt en källa med insyn fick han dödshot när han bodde i Sverige – och tvingades därför lämna landet.

Enligt uppgifter var en person som ingick i kretsen kring Flamur Beqiri och Karolin Hakims sambo indragen i en konflikt som urartat. Det var med anledning av denna konflikt som Beqiri dödshotades.

I London drev han ett skivbolag. Lägenheten han och familjen hade i London köptes för 1,7 miljoner pund – motsvarande runt 20 miljoner kronor – i september 2017, enligt The Telegraph.

Var bror med influencer

Brittiska medier har skrivit mycket om mordet på Flamur Beqiri. Det har väckt uppmärksamhet inte bara för att det var ett rått mord på julafton, utan också för att Beqiris syster är en känd influencer, tv-profil och modell.

Hon heter Misse Beqiri och har bland annat medverkat i realityserien ”The Real Housewives of Cheshire”. På Instagram har hon över 244 000 följare.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning
Brott i Sverige 

Det här hände 2019

Vi ser tillbaka på bland annat turerna kring Trump, brexit och protesterna i Hongkong.