Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Flaggor brändes på nationaldagen i Malmö

Polisen har upprättat en anmälan om skadegörelse efter att aktivisterna bränt svenska flaggor och flaggor med Malmö stad-logga.
Foto: Facebook

Ett hundratal personer samlades vid 23-tiden på Nationaldagskvällen vid rondellen utanför Folkets park i Malmö för att elda upp svenska flaggor.

– Det ska ha blivit lite stökigt och slagsmål på plats, säger polisens pressinformatör Kim Hild.


OBS! Den här artikeln publicerades 2014 och har nu fått spridning på nytt i sociala medier.

Det är den så kallade 365-rörelsen som ligger bakom aktionen. På gruppens egen Facebooksida skriver man "Ett hundratal jokrar slöt upp kring grillen och eldade flaggor för att visa sitt förakt mot nationalstaten och de gränser som kostat så många människoliv. Stämningen var på topp när aktivister fick visa vad de tycker om nationalstatens yttersta symbol, och sin kärlek till sina medmänniskor som drabbas av gränsernas våld."


Polispatruller till platsen

Det var strax innan klockan 23 som aktivisterna samlades utanför Folkets park i Malmö, där man tidigare haft nationaldagsfirande.

Flera polispatruller skickades till platsen där flaggbränningen ägde rum, i rondellen vid Kristianstadsgatan och Södra Parkgatan. Enligt Malmöpolisen har man fört bort ett antal personer som stört den allmänna ordningen, men ingen har gripits.

– Det ska ha blivit lite stökigt och slagsmål på plats, säger polisens pressinformatör Kim Hild.

Polisen har upprättat en anmälan om skadegörelse, men det finns ingen misstänkt. Bland annat fyra svenska flaggor och sex flaggor med Malmö stad-logga har beslagtagits.

Räddningstjänsten kom till platsen men någon risk för spridning av branden var det aldrig tal om.

Efter midnatt ska det ha varit lugnt på platsen och polisen har avlägsnat sig.

Flaggor brändes i skål

Enligt 365-rörelsens meddelande på Facebooksidan har aktionen senare fortsatt i Pildammsparken där aktivisterna ska ha eldat svenska flaggor i en skål.

Rörelsen har inför nationaldagsaktionen uppmanat människor, bland annat i sociala medier, att samla ihop svenska flaggor under parollen och hashtaggen "flaggjakten".

Natten till Nationaldagen stals fyra nationaldagsflaggor utanför Folkets park, huruvida dessa har förekommit i gårdagens flaggbränning är oklart.


Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!