Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fladdermöss tvingar kommunen att släcka

Här suger fyra veckors fladdermusungar på napp
Fladdermöss gillar inte för mycket ljus. Därför släcker Trafikverket ned gatubelysningen i vissa områden i Växjö. OBS: ArkivbildFoto: ANDERS GRONLUND / ANDERS GRÖNLUND, KVÄLLSPOSTEN. ANDERS GRÖNLUND

Gatubelysningen längs delar av väg 25 i Växjö kommer att släckas ned.

Trafikverkets beslut bottnar i att fladdermössen blir rädda av ljuset.

Det har visat sig att fladdermöss trivs alldeles förträffligt bra i området Helgevärma i utkanterna av Växjö. Men det har också visat sig att trivseln hotas av ljuset från gatubelysningen, skriver SVT Nyheter Småland. 

Ljuset gör att fladdermössen inte vågar korsa vägen. För att komma tillrätta med problemet har Trafikverket i samråd med Växjö kommun beslutat att delar av belysningen ska slockna från onsdag 1 april. 

Aktiva på sommaren

– Fladdermössen är nattdjur som störs av den starka vägbelysningen, och de kan därför inte röra sig fritt i området. Vi väljer därför att släcka belysningen på vissa delar av sträckan för att gynna fladdermössens tillvaro under sommarhalvåret när de är som mest aktiva, säger Eva Ditlevsen, miljöspecialist på Trafikverket till SVT Nyheter Småland.

Det aktuella området ska vara släckt under kväll och natt fram till sista september. Dock kommer av- och påfarter vara upplysta. Att släcka ned övrig belysning i området anses inte påverka trafiksäkerheten.

Med stöd i artskyddsförordningen är fladdermöss en hotad djurgrupp och får som sådan inte fångas, dödas eller flyttas.