Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fladdermöss hot mot kunglig miljonträdgård

Drottning Margrethe har följt hela renoveringsarbetet för  att återskapa trädgårdens glans på Fredensborgs slott och rådgjort i alla viktiga beslut.
Foto: DR TV/DOCEYE
Sedan 2011 har en storstilad renovering pågått av trädgården på Fredensborgs slott.
Foto: DR TV/DOCEYE
Men der är inte bara kungligheter som trivs på Fredensborg. Hela slottsträdgården är ett eldorado för fladdermöss som inte gillar att man flyttar på deras träd.
Foto: DR TV/DOCEYE
Fredensborgs slott är internationellt känt och kan jämföras med sin förebild, barockträdgården i Versailles.
Foto: DR TV/DOCEYE

75 miljoner kronor - så mycket har danska drottning Margrethe spenderat på att återskapa trädgårdens glans på Fredensborgs slott.

Sedan 2011 har en storstilad renovering pågått.

Men hela projektet höll på att gå i putten på grund av ett litet djur med vingar och skarpa tänder.

Det är nämligen inte bara kungligheter som trivs på Fredensborg.

Hela slottsträdgården är ett eldorado för fladdermöss som inte gillar att man flyttar på deras träd.

Fredensborg är ett slott som är väldigt populärt i de kungliga familjerna. På 1860-talet slog sig Kristian IX av Danmark ner här och man samlade gärna "Europas svärföräldrar" om somrarna med alla barn och barnbarn från de olika kungafamiljerna och furstehusen i Europa.

Drottning Margrethe själv bor här tre månader på våren och tre på hösten. Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary har bott här i flera år och deras barn prins Christian och prinsessan Isabella har fötts under den perioden. Drottningens 70-årsdag firades här i stor stil 2010, man har hållit barndop, galafester, Frederiks 40-årsfest, tagit emot utländska statsöverhuvuden och mycket annat.

Återskapa trädgårdens prakt

Den storslagna barockträdgården hade dock inte behållit sin forna glans och var i behov av en större renovering. Träd och skulpturer var i förfall och man var tvungen att göra något. Genom anslag från AP Møllerfonden kunde drottningen dra i gång.

Hundratals yrkesmän engagerades, planen var att återskapa parken i samma prakt som för 250 år sedan, när skulptören Johannes Wiedewelt och den franske arkitekten Nicolas-Henri Jardin skapade trädgården.

Drottningen har följt hela renoveringsarbetet och rådgjort i alla viktiga beslut. En av de saker som engagerat henne mest är när de hittade ett gammalt murverk i ett anonymt hörn av trädgården. Utgrävningarna där blev startskottet till att återuppföra det som en gång var en av de präktigaste murarna på Fredensborg.

Fladermöss största hotet

Men allt har inte gått på räls. Man har flyttat runt 24 000 kubikmeter jord. Det var tufft när terrängen förvandlades till en enda stor lerpöl, eller blev hård som cement när det var frost. Under första delen av 2013 gjorde vintern att man kom långt efter i tidsplanen.

Men det största hotet mot projektet var faktiskt fladdermöss! Slottsträdgården bebos av massor med fladdermöss och att då fälla träd där de häckar är inte tillåtet hur som helst.

Program om mastodontprojektet

En annan utmaning har varit att restaurera Wiedewelts alla skulpturgrupper. Stenhuggerier har jobbat tillsammans. Särskilt sandstensskulpturerna var väldigt förstörda av vind och väder. Just alla skulpturerna gör att parken i dag betraktas som enastående i dansk konsthistoria och bidrar till att hela anläggningen kallas ett totalkonstverk

Fredensborgs slott är internationellt känt och kan jämföras med sin förebild, barockträdgården i Versailles. Om inte i storlek, så i slottsparkens arkitektoniska och konstnärliga kvaliteter. Just samspelet mellan slott, park och landskap är det som kännetecknar en perfekt barockträdgård.

Dansk TV har följt hela renoveringen under tre år och visar på onsdag ett program om mastodontprojektet.

Fakta Fredensborgs slott

• Beläget på Själland.

• Slottet byggdes som jaktslott till Fredrik IV av Danmark 1719.

• Arkitekt var Johan Cornelius Krieger, efter utkast av Nicodemus Tessin den yngre.

• Huvudslottet invigdes 1722, den tillhörande kyrkan 1726.

• Under 1700-talets andra hälft utvidgades slottet med flyglar, av Nicolai Eigtved och Laurids de Thurah.

• Den mindre Marmorhaven har kompletterats med en stor park i fransk stil.

• Efter drottning Juliana Marias död 1796 användes slottet inte mycket förrän Kristian IX av Danmark på 1860-talet började bo där längre perioder.

• Fredrik IX av Danmark bodde här i perioder, drottning Ingrid använde delar som sitt residens och dog här 2000.

• Nuvarande drottning Margrethe använder slottet halva året, tre månader på våren och tre på hösten.

Fakta renoveringen

• Projektet i Fredensborg Slotshave har kunnat genomföras genom ett anslag på 44,6 miljoner dkr från A.P. Møller och Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.

• Fonden har tidigare donerat fem miljoner dkr till en inledande fas av projektet.

• Budgeten för hela projetet är cirka 66 miljoner DKR (cirka 82 miljoner SKR)

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!