Pigghajen är en aktiv jägare, men ofarlig för människor. Foto: ÖresundsakvarietPigghajen är en aktiv jägare, men ofarlig för människor. Foto: Öresundsakvariet
Pigghajen är en aktiv jägare, men ofarlig för människor. Foto: Öresundsakvariet
Hajen fångades på 17 meters djup. Foto: ÖresundsakvarietHajen fångades på 17 meters djup. Foto: Öresundsakvariet
Hajen fångades på 17 meters djup. Foto: Öresundsakvariet

Fiskarens oväntade fångst i nätet: En haj

Publicerad

En fiskare från danska Espergærde fick en oväntad fångst i sitt nät: en haj.

Nu har pigghajen förts till Öresundsakvariet där den får pusta ut. 

– Det är sällan vi får in en pigghaj hit, det var nog sex år sedan sist. Så det är ganska fantastiskt, säger marinbiologen Michael Hansen till TV2.

Pighajen är en av världens vanligaste hajar, men i Öresund är den desto mer sällsynt. Även på global nivå har beståndet gått tillbaka då arten drabbats hårt av överfiske. I svenska vatten är pigghajen, som fått sitt namn från de säregna piggarna framför ryggfenan, totalfredad sedan 2011.

Pigghajen beskrivs som en allätande jägare. Men farlig för människor är den inte.

Piggahjen har fått sitt namn från de säregna piggarna framför ryggfenan.Foto: Öresundsakvariet

– För det första är det en relativt liten haj, den blir strax över en meter lång. Dessutom lever den på så pass stora djup att man i vart fall som helst inte riskerar att stöta på den när man är ute på en simtur, säger Michael Hansen till TV2.

Fångades på 17 meters djup

Pigghajen förflyttar sig över stora områden, och det är inte ovanligt att stora stim letar sig in utanför västkusten från Nordatlanten. Och nu har alltså ett exemplar tagit sig ända in i Öresund.

Tills vidare bor hajen på Öresundsakvariet i Halsingör.Foto: Öresundsakvariet

Det var fiskaren Søren Jacobsen som fångade hajen på 17 meter djup utanför Espergærde. Sören Jacobsen får ovanliga saker i nätet, nyligen levererade han en 15 centimeter stor kammussla till Öresundsakvariet.

Även denna gång kontaktade Søren Jacobsen snabbt Öresundsakvariet i Helsingör, där hajen nu skvalpar runt i ett väl tilltaget akvarium. Men akvariet är bara en tillfällig adress. På grund av sin storlek kommer den att få flytta vidare. Öresundsakvariet hoppas få behålla hajen ett tag, men sedan går färden antingen till Kattegatcentret eller ut i det fria.

– Vi hoppas kunna behålla hajen över vinterlovet, men visar den tecken på att vantrivas sätter vi ut den igen, säger Michael Hansen.

Alexander Vickhoff
Alexander Vickhoff

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag