Foto: Christer Wahlgren
 Foto: Christer Wahlgren

Fisk ska rena vattnet i Pildammarna i Malmö

Publicerad

Malmö ökar sitt invånarantal med trehundra individer.

Men den här gången är det inte tvåbenta varelser det handlar om. Det gäller livs levande gäddor som ska göra vattnet i Pildammsparken friskt.

Malmö stad har problem med vattenkvalitén i Stora Pildammen i en av stadens största parker. Orsaken är att avföringen från parkens pickande ankor rinner ner i vattnet. Dessutom landar mycket av Malmöbornas brödbitar som egentligen är tänkt för fåglarna i vattnet.

Sedan tidigare finns bland annat karp utplanterade som städreda i dammen. Men det räcker inte.

300 gäddor

I mars ska trehundra gäddor och 40 gösar planteras in i stora dammen. De kommer från Bolmen där Malmö stad tar sitt vatten och ska transporteras i tankbil till Pildammsparken.

– Vi vill få en bättre balans och klarare vatten med bättre siktdjup. Därför vill vi pröva det här, säger Ola Enqvist, naturvårdare på gatukontoret, till Sydsvenskan.

Tror inte det kommer lyckas

Om rovfisken äter karp och annan vitfisk ökar antalet djurplankton, som i sin tur äter växtplankton. Tanken är att det ska få det grönbruna slammiga vattnet att klarna.

Länsstyrelsen har gett Malmö kommun ett tillstånd till utplantering av fisken. Men från länsstyrelsens sida är man ändå tveksam till om kommunen kommer att lyckas i det här fallet

– Vi tror inte att gösen kommer att klara sig så särskilt bra i vattnet. Gäddan kan väl klara sig men vi tror inte att den är tillräckligt stark för att göra skillnad här, säger Johan Wagnström till tidningen.

En av riskerna med att plantera in gädda i dammen är också att fiskarna riskerar att äta upp småfåglar som simmar i vattnet.

Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag