Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fisk ska rena vattnet i Pildammarna i Malmö

Foto: Christer Wahlgren

Malmö ökar sitt invånarantal med trehundra individer.

Men den här gången är det inte tvåbenta varelser det handlar om. Det gäller livs levande gäddor som ska göra vattnet i Pildammsparken friskt.

Malmö stad har problem med vattenkvalitén i Stora Pildammen i en av stadens största parker. Orsaken är att avföringen från parkens pickande ankor rinner ner i vattnet. Dessutom landar mycket av Malmöbornas brödbitar som egentligen är tänkt för fåglarna i vattnet.

Sedan tidigare finns bland annat karp utplanterade som städreda i dammen. Men det räcker inte.

300 gäddor

I mars ska trehundra gäddor och 40 gösar planteras in i stora dammen. De kommer från Bolmen där Malmö stad tar sitt vatten och ska transporteras i tankbil till Pildammsparken.

– Vi vill få en bättre balans och klarare vatten med bättre siktdjup. Därför vill vi pröva det här, säger Ola Enqvist, naturvårdare på gatukontoret, till Sydsvenskan.

Tror inte det kommer lyckas

Om rovfisken äter karp och annan vitfisk ökar antalet djurplankton, som i sin tur äter växtplankton. Tanken är att det ska få det grönbruna slammiga vattnet att klarna.

Länsstyrelsen har gett Malmö kommun ett tillstånd till utplantering av fisken. Men från länsstyrelsens sida är man ändå tveksam till om kommunen kommer att lyckas i det här fallet

– Vi tror inte att gösen kommer att klara sig så särskilt bra i vattnet. Gäddan kan väl klara sig men vi tror inte att den är tillräckligt stark för att göra skillnad här, säger Johan Wagnström till tidningen.

En av riskerna med att plantera in gädda i dammen är också att fiskarna riskerar att äta upp småfåglar som simmar i vattnet.