"I dag fick jag igenom den 50:e förändringen för att skärpa kontrollen av invandringen. Detta måste firas!", skriver danska migrationsministern Inger Støjberg på tisdagen på sin Facebooksida."I dag fick jag igenom den 50:e förändringen för att skärpa kontrollen av invandringen. Detta måste firas!", skriver danska migrationsministern Inger Støjberg på tisdagen på sin Facebooksida.
"I dag fick jag igenom den 50:e förändringen för att skärpa kontrollen av invandringen. Detta måste firas!", skriver danska migrationsministern Inger Støjberg på tisdagen på sin Facebooksida.
Danmarks utlännings-, integrations- och bostadsminister Inger Støjberg vid ett möte förra året i Stockholm med bland andra svenska migrationsministern Morgan Johansson. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TTDanmarks utlännings-, integrations- och bostadsminister Inger Støjberg vid ett möte förra året i Stockholm med bland andra svenska migrationsministern Morgan Johansson. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Danmarks utlännings-, integrations- och bostadsminister Inger Støjberg vid ett möte förra året i Stockholm med bland andra svenska migrationsministern Morgan Johansson. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Firade skärpning av asylpolitik – med tårta

Publicerad

Skärpningen av dansk migrationspolitik firades på tisdagen – med tårta.

Danska migrationsministern Inger Støjberg får hård kritik för sitt tonfall i migrationsdebatten.

– Jag har ju många gånger firat politiska segrar i Venstre med tårta, säger hon till Ekstrabladet.

Inger Støjberg, dansk migrationsminister, hade på tisdagen genomfört den 50:e åtgärden för att skärpa migrationspolitiken.

Bland åtgärderna på listan finns tuffare språkkrav, möjlighet att frihetsberöva asylsökande medan deras identitet fastställs och en punkt om att "utvisa alla kriminella utlänningar förutom ifall det står i strid med internationella åtaganden".

Ministern: "Måste firas"

Inger Støjberg, som företräder liberalkonservativa Venstre, beslöt att fira genomförandet av den 50:e och sista punkten med en stor tårta, dekorerad med frukter, en dansk flagga och siffran 50 i marsipan. 

"I dag fick jag igenom den 50:e förändringen för att skärpa kontrollen av invandringen. Detta måste firas!", skriver hon på tisdagen på sin Facebooksida, ett inlägg som 22 000 personer hade reagerat på under tisdagskvällen.

Får kritik

I dansk debatt har hennes tårtpost kallats osmaklig och okänslig, men den kritiken förstår hon inte.

– Jag har ju många gånger firat politiska segrar i Venstre med tårta. Jag minns bland annat att vi också firade med tårta då vi begravde den röda regeringens förslag om finansiering för kollektivtrafiken, säger hon till Ekstrabladet.

Hon får mothugg på Twitter, bland annat av tyska Bild-redaktören Julian Röpcke. 

"Europa håller på att bli helt galet", skriver han på sitt Twitterkonto.

 

Men Inger Støjberg påpekar att hela Folketinget röstade för, och att detta frigör pengar till biståndsarbete.

– Jag har många gånger sagt att vi ska begränsa invandringen, och eftersom detta nu lyckades, så kan vi sända en miljard kronor till hjälp i närområden. Så om jag jobbade med Röda Korset så skulle jag glädja mig över att det kommer en miljard till, säger hon till Ekstrabladet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag