Firade skärpning av asylpolitik – med tårta

"I dag fick jag igenom den 50:e förändringen för att skärpa kontrollen av invandringen. Detta måste firas!", skriver danska migrationsministern Inger Støjberg på tisdagen på sin Facebooksida.
Danmarks utlännings-, integrations- och bostadsminister Inger Støjberg vid ett möte förra året i Stockholm med bland andra svenska migrationsministern Morgan Johansson.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Skärpningen av dansk migrationspolitik firades på tisdagen – med tårta.

Danska migrationsministern Inger Støjberg får hård kritik för sitt tonfall i migrationsdebatten.

– Jag har ju många gånger firat politiska segrar i Venstre med tårta, säger hon till Ekstrabladet.

Inger Støjberg, dansk migrationsminister, hade på tisdagen genomfört den 50:e åtgärden för att skärpa migrationspolitiken.

Bland åtgärderna på listan finns tuffare språkkrav, möjlighet att frihetsberöva asylsökande medan deras identitet fastställs och en punkt om att "utvisa alla kriminella utlänningar förutom ifall det står i strid med internationella åtaganden".

Ministern: "Måste firas"

Inger Støjberg, som företräder liberalkonservativa Venstre, beslöt att fira genomförandet av den 50:e och sista punkten med en stor tårta, dekorerad med frukter, en dansk flagga och siffran 50 i marsipan. 

"I dag fick jag igenom den 50:e förändringen för att skärpa kontrollen av invandringen. Detta måste firas!", skriver hon på tisdagen på sin Facebooksida, ett inlägg som 22 000 personer hade reagerat på under tisdagskvällen.

Får kritik

I dansk debatt har hennes tårtpost kallats osmaklig och okänslig, men den kritiken förstår hon inte.

– Jag har ju många gånger firat politiska segrar i Venstre med tårta. Jag minns bland annat att vi också firade med tårta då vi begravde den röda regeringens förslag om finansiering för kollektivtrafiken, säger hon till Ekstrabladet.

Hon får mothugg på Twitter, bland annat av tyska Bild-redaktören Julian Röpcke. 

"Europa håller på att bli helt galet", skriver han på sitt Twitterkonto.


Men Inger Støjberg påpekar att hela Folketinget röstade för, och att detta frigör pengar till biståndsarbete.

– Jag har många gånger sagt att vi ska begränsa invandringen, och eftersom detta nu lyckades, så kan vi sända en miljard kronor till hjälp i närområden. Så om jag jobbade med Röda Korset så skulle jag glädja mig över att det kommer en miljard till, säger hon till Ekstrabladet.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!