Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fira Fars dag med KvP – skicka in din hälsning

På söndag firar vi alla pappor, en dag med anor från 1931.Foto: Shutterstock
Blommor i all ära – men varför inte låta Kvällsposten hjälpa till och hylla din pappa?

På söndag 10 november är det Fars dag.

Skicka in en bild och några rader – så hjälper Kvällsposten till med hyllningarna.

Varför vill du fira just din pappa? 

Fars dag startade i USA men firas i Sveriges sedan 1930-talet, enligt Nordiska museet.

Initiativtagaren var Mrs John Bruce Dodd i USA. Hon ville hylla sin far som ensam hade fostrat sju barn. 

När Fars dag började firas från 1931 var det en kommersiell högtid som hade Mors dag som förebild. 1949 bildades en kommitté inom handeln för att försöka göra högtiden mer populär. 

Slipsen är givna presenten

Mors dag blev officiell högtidsdag i USA redan 1914 och till Sverige kom mors dag 1919, på initiativ av författaren Cecilia Bååth-Holmberg. 

Ända sedan början har det varit andra veckan i november som är pappornas tid. Numera i Sverige är det just andra söndagen som är farsornas dag.

En klassisk present till far har varit slipsen. Andra traditionella Fars dag-presenter är cigarrer eller after shave. Under 1970-talet fick det konservativa inslaget i firandet stark kritik.

Fira Fars dag 2019 med Kvällsposten

Nuförtiden firar vi Fars dag med stor glädje – och nu vill vi på Kvällsposten hjälpa dig att hylla din pappa ordentligt. Skicka in en bild och berätta varför du vill att just din far ska synas i Kvällsposten på söndag. Skriv också vad du själv heter och var vi kan nå dig. Mejla till maria.rydhagen@kvp.se.

Ladda ner appen – och tipsa din pappa om att göra detsamma.