Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fint besök i Öresund – av världens bästa lyxkryssare

Fartyget är ett flytande lyxhotell. Foto: Hapag-Lloyd Kreuzfahrten
En 285 personer stor personalstyrka passar upp 408 passagerare.Foto: Hapag-Lloyd Kreuzfahrten
De största sviterna är 85 kvadratmeter stora. Foto: Hapag-Lloyd Kreuzfahrten
Det finns naturligtvis flera restauranger ombord av Michelin-klass. Foto: Hapag-Lloyd Kreuzfahrten

Varje år lägger hundratals kryssningsfartyg till i Köpenhamn. Men under tisdagen väntas något alldeles extra. 

Då anlöper M/S Europa – världens bästa kryssningsfartyg. 

408 passagerare njuter av sanslös lyx och passas upp av en 285 personer stor personalstyrka. 

Kryssningarna blomstrar över hela Europa – och i Köpenhamn är det inget undantag. Under 2019 väntas en miljon kryssningsturister besöka den danska huvudstaden. 

Den allra hetaste kryssningssäsongen börjar närma sig sitt slut, men nu ska Köpenhamn få ett riktigt fint besök.

M/S Europa är på ingång, och kryssningsfartyget är något alldeles extra. 12 år i rad har guiden Berlitz Cruising & Cruise Ships utsett fartyget till världens bästa, och i år är inget undantag, enligt HD som var först med att skriva om finbesöket i Öresund

12 år i rad har guiden Berlitz Cruising & Cruise Ships utsett fartyget till världens bästa.Foto: Hapag-Lloyd Kreuzfahrten

Hytterna är lyxiga lägenheter

Enligt rederiet Hapag-Lloyd Kreuzfahrten har M/S Europa högst antal personal i förhållande till antalet passagerare. En 285 personer stor personalstyrka passar upp 408 passagerare. 

Fartyget osar av lyx, vilket inte minst syns på hytterna, som snarare kan liknas vid små lägenheter. De största sviterna är 85 kvadratmeter stora och har egen veranda med havsutsikt (naturligtvis). 

Just nu är M/S Europa ute på en ganska kort kryssning. I lördags lämnade fartyget Hamburg och det ska hinna med att besöka Oslo innan det under tisdagen anlöper Köpenhamn. 

M/S Europa firade nyligen 20 år till sjöss.Foto: Hapag-Lloyd Kreuzfahrten

Tips till den kryssningssugne

Nu är det lite sent att hoppa ombord på den fullbokade M/S Europa men om finbesöket ger dig blodad tand kan det vara bra med ett par vettiga tips. Till exempel om vilket fartyg man ska välja. 

– De stora fartygen har större utbud av underhållning, aktiviteter och restauranger. Här finns något för alla och passar perfekt för både familje- och generationsresor. Om man tvärtom i första hand vill ha avkoppling ombord ska man välja ett litet fartyg som i regel är både lyxigare och lugnare. Däremot finns sviter på alla fartyg och vissa rederier erbjuder till och med privata områden ombord för svitgäster, säger David Malmberg, som är expert på kryssningar, till Allt om resor.

Några rederier har fortfarande kvar en klassiskt traditionell atmosfär, som tidigare varit typisk för kryssningsfartyg.

– På till exempel Cunard och Holland America Line är stilen, upplägget och atmosfären ombord lite mer traditionell och formell, säger David Malmberg.