Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Finns ingen skyldighet att berätta om coronasmitta

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Maria Olausson, skolverket.Foto: Pressbild

Kvällsposten har tidigare berättat om en förskola där coronasmitta mörkades. Samtidigt har flera skolor gått ut och berättat om smitta. 

Nu reder vi ut vad som gäller enligt en jurist på Sveriges kommuner och landsting. 

”Man får berätta att någon på skolan har drabbats av covid-19, men det finns ingen skyldighet”

Junedalsskolan i Jönköping håller den här veckan stängt efter att två fall av covid-19  bekräftats hos personalen. Beslutet att stänga skolan fattades i samråd med smittskyddsläkare i region Jönköping samt skolläkare. 

Alla skolor och förskolor berättar dock inte om förekomsten av coronasmitta.  

Förra veckan kunde Kvällsposten rapportera om en förskola i Malmö som mörkade fall av covid-19 hos personalen, vilket då försvarades med ett policybeslut för samtliga förskolor i Malmö. 

Och enligt nya uppgifter till Kvällsposten har även en grundskola i Skåne mörkat coronasmitta hos personal. 

Frågan om vad som är rätt eller fel här är inte helt enkel. Skolverket hänvisar till Sveriges kommuner och landsting – vars jurist svarar följande: 

Man får berätta att någon på skolan har drabbats av covid-19, men det finns ingen skyldighet. Om man rapporterar att det finns smitta gör sekretessen att man inte kan berätta vem som är smittad såvida inte den som är smittad ger sitt samtycke att sprida uppgifter om dennes hälsotillstånd. OSL 39 kap. 1 §.”

Däremot ska smittan anmälan till smittskyddsläkare samt till Folkhälsomyndigheten.

Lokaler stängs – inte verksamheten

Vem är det då som bestämmer om en skola ska stängas?  Kan den enskilda rektorn göra det? Svaret är nej. 

Det finns två regelverk, antingen bestämmer regeringen att grundskolor nationellt, regionalt eller på kommunal nivå ska stängas eller så bestämmer skolans huvudman (kommun eller för privata alternativ styrelsen) att stänga skolan. 

I det andra fallet handlar det i så fall om att huvudmannen fått en möjlighet att vidta åtgärder om en skola behöver stängas på grund av att en stor del av personalen är frånvarande på grund av covid-19, att huvudman i samråd med smittskyddsläkare vill motverka spridning eller på rekommendation av Folkhälsomyndigheten. 

– Det ska vara på några av de här grunderna och då handlar det om att skolans lokaler stängs för eleverna, inte verksamheten, säger Maria Olausson på Skolverket. 

LÄS MER: 5 experter svarar: Då kan coronakaoset vara över 

LÄS MER: Länderna som vinner kampen mot smittan 

Hans fabrik tillverkar mängder av handsprit