I augusti 2016 såldes ett av Falsterbos äldsta gatuhus, den kulturmärkta Bergendoffska gården som byggdes på 1700-talet. Köpare var paret Tigerschiöld från Djursholm utanför Stockholm.
Adelsmannen Patrik Tigerschiöld tillhör toppen av svenskt näringsliv. Han är sedan 2013 styrelseordförande för investmentbolaget Bure.
De nya ägarna fick bygglov för att renovera huset och stora tygtäckta byggnadsställningar sattes upp.
Men nu, två och ett halvt år senare, är huset rivet. Stellan Carlsson som är hedersordförande i Falsterbo museiförening har sett hur huset sakta men säkert har försvunnit.
– Det här huset är ett av få hus som överlevde de två stora bränderna i Falsterbo 1895 och 1911. De här husen är Falsterbos stolthet och det är ytterst angeläget att de bevaras, säger han.
Varför är ett sånt här hus viktigt att bevara?
– Det är en del av kulturhistorien som gör den här platsen till vad den är.

Ett byggstopp är utfärdat
Zorica Radnell Milansson är bygglovsarkitekt och byggnadsinspektör Vellinge kommun. När hon och hennes kolleger fick reda på att delar av gården rivits genomförde de en inspektion på platsen.
– Vi kunde konstatera att det inte fanns något kvar av huset. Allt har rivits. Ägarna hade fått tillstånd att renovera huset och göra en mindre ombyggnation. I det här skedet hade ingen byggherre kontaktat oss och en omfattande överträdelse av plan- och bygglagen har gjorts, därför utfärdade vi ett byggstopp, säger hon till Lokaltidningen som först skrev om ärendet.
Patrik Tigerschiöld suckar djupt när Kvällsposten ringer upp för att fråga om huset i Falsterbo.
– Jag tycker det har blivit helt orimliga proportioner kring detta, säger han.
Han menar att han och hans fru inte gjort något fel. Huset har rivits för att byggas upp igen.
– Det är förfärligt tråkigt att det har blivit så här. Men en stor del av ilskan beror på brist på kunskap om sakförhållandena.
Vad är det för sakförhållanden du menar?
– Vi har jobbat med de absolut främsta experterna inom renovering av den här typen av hus och vi har plockat ner det bit för bit.

”Sparat varenda tegelbit”
Under våren 2017 började huset att friläggas så att arkitekten skulle kunna avgöra vad som skulle kunna räddas av det.
– Vi har tagit det väldigt långsamt och försiktigt hela vägen. Vi har även gjort en omfattande dokumentation om huset. De som skriker som högst nu känner inte till det.
Har ni sparat något material?
– Vi har plockat ner varenda tegelpanna, vi har sparat varenda tegelbit. Alla dörrar och fönster står på snickeri för renovering. Min dröm är att om man går förbi det här huset om fem år ska man ställa sig frågan ”var det det här huset de renoverade? Det syns ju inte”.
Den drömmen ger Stellan Carlsson inte mycket för.
– Det går inte att riva ett kulturmärkt hus och sedan bygga upp det. Det kulturella har försvunnit och det går inte att återställa, säger han.
Caroline Ekegren, 45, bor i Falsterbo. Hon tittar bedrövat på de stora byggnadsställningarna när hon passerar platsen.
– Det är inte samma sak att bygga upp det igen. Värdet finns i materialet och i de händer som byggde upp det för 200 år sen. Det kan man aldrig återställa vilket vi som bor här förstår, säger hon.
En blixt från klar himmel
Förra måndagen fick paret Tigerschiöld en delgivning, de ombads att omedelbart lägga ner arbetet vid Storgatan 11 i Falsterbo.
– Det kom som en blixt från klar himmel. Jag tycker det är konstigt. Man får väl börja med att prata om vad som har gjorts och diskutera om det ligger inom ramen för det bygglov man fått. Det är väl så det går till i ett civiliserat samhälle?
Enligt bygglovsarkitekten Zorica Radnell Milansson tittar Vellinge kommun nu på förelägganden och andra åtgärder.
– Det här är en ganska obehaglig situation. Jag tror inte att det finns några ord som kan beskriva hur tråkigt det här är, säger hon till Lokaltidningen.