Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fina hjälpen till svårt sjuka Linnea

Femåriga Linnea Nordström från Karlskrona kämpar för livet efter en aggressiv hjärntumör. Foto: PRIVAT
Pappa Kristoffer Nordström med Linnea och hennes storebror Kristian. Foto: Privat

Femåriga Linnea har en mycket svår hjärntumör – och ivern att samla in pengar till en behandling i England är större än någonsin.

Nu på lördag ska en åsneridning för barn utanför Karlskrona få in ännu mer pengar till Linnea.

Linnea Nordström, 5, från Karlskrona drabbades nyligen av DIPG, en mycket aggressiv tumör på hjärnstammen som det i dag inte finns någon etablerad behandling mot.

En ny behandling i England kan vara Linneas enda chans. Men den är ännu inte tillräckligt testad och därför kan den svenska sjukvården inte bekosta den. Metoden går ut på att cellgifter levereras direkt till tumören via katetrar.

Samlat in nästan 1,9 miljoner

Linneas familj startade därför en insamling och har nu fått in nästan 1,9 miljoner kronor. Operationen kostar 700 000 kronor och varje behandling 70 000 kronor.

– Vi vet inte hur många behandlingar som kommer att behövas. Men det kan ju bli så att det pågår väldigt länge, säger Linneas pappa Kristoffer Nordström.

 

"Vi är väldigt tacksamma för all hjälp", säger pappa Kristoffer. Foto: Privat

Åsneridning för barn

Nu vill ett äventyrsföretag också bidra till insamlingen. På lördag klockan 10 anordnas en åsneridning för barn utanför butiken Blekingeplantan i Nättraby, som 24 Blekinge också berättat. Barn under 40 kilo får rida på åsnan mot att deras föräldrar skänker en slant till Linnea.

– Vi är väldigt tacksamma för all hjälp vi får och vi är väldigt rörda och glada över det engagemang vi ser hos folk. Linnea har just nu avslutat en strålbehandling och har påbörjat sin andra svenska cytostatikabehandling. Nu går vi och väntar på nya magnetröntgenbilder för att fortsätta diskussionerna med de engelska läkarna, säger Kristoffer. 

 

Det här är DIPG

• Hjärnstamsgliom, DIPG (Diffuse intrinsic pontine glioma), är en aggressiv tumör på hjärnstammen. 

• Mellan fem och tio barn i Sverige drabbas årligen. 

• Eftersom tumören sitter på ett ställe i hjärnan som styr både andning och hjärtslag är den omöjlig att operera bort eftersom barnet riskerar att dö under operation. Cellgifter och strålning används för att lindra och förlänga barnets liv.

• De barn som drabbas avlider oftast inom ett år efter diagnos. Färre än en procent av de drabbade lever efter fem år.

• Det saknas svensk forskning kring sjukdomen. I Storbritannien bedrivs studier på alternativa typer av behandlingsformer. Det handlar om ett nytt sätt att leverera cellgifter direkt till tumören via katetrar. 

Källa: Barncancerfonden, Läkemedelsvärlden