Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Filmen om Christina prisbelönad i USA

Här provar Christina Pettersson själv VR-glasögon medan sonen David tittar på. Foto: Tina Nordlöf
Christina Pettersson får hjälp att prova ut benproteser. Foto: Tina Nordlöf
Christina fotograferad i november 2013 – före sjukdomen. Foto: Privat
Filmen utsågs till Best Foreign Documentary på en festival i Los Angeles. Foto: Tina Nordlöf
Dokumentärfilmaren Michael Wall är glad och stolt över utmärkelsen efter 40 år som fotojournalist. Foto: Tina Nordlöf

Den skånske filmaren Michael Wall, 58, har fått pris i Hollywood för en dokumentär om handikappade Christina från Lund som miste armar och ben efter en svår blodförgiftning.

– Hennes historia är så stark att den egentligen talar för sig själv, säger han.

Den talar ännu tydligare eftersom filmen "Sepsis" är gjord med nyskapande 360 graders videoteknik.

Videotekniken som också kallas virtual reality eller virtuell verklighet får det att kännas som att tittaren faktiskt är med hemma hos Christina Pettersson, 42. Det går att vända och vrida på perspektivet – känslan är som att sitta eller gå bredvid henne inne i bostaden.

Använder man speciella VR-glasögon så blir upplevelsen optimal.

– Tekniken gör att man kommer mycket närmre en människa som berättar sin historia. Upplevelsen och empatin höjs absolut, säger Michael Wall.

– Den här tekniken kommer stort nu. Och den ställer alla gamla filmregler på undantag, så pass nytt är det.

Kortfilm på tolv minuter

Han har jobbat som fotojournalist i 40 år och är anställd på SVT i Malmö som teknisk medarbetare. Dokumentären om Christina har han gjort helt ideellt på sin fritid under loppet av några månader.

– Även om det är en kortfilm på tolv minuter så är det otroligt mycket jobb att få ihop en sådan här film. Vi pratar hundratals timmar, säger han.

Kvällsposten har tidigare berättat om Christina, som fick vanlig halsfluss i februari 2014. Hon tog antibiotika och jobbade först på som vanligt. Men så småningom fick hon frossa, domningar i kroppen och ont i huden – och tills sist svårt att andas.

Det visade sig att Christina drabbats av blodförgiftning, troligen orsakad av mördarbakterier. Hon fördes akut till sjukhus där hon blev nersövd och vaknade inte förrän sex veckor senare.

Då hade båda hennes armar amputerats nedanför armbågen och benen ovanför knäna. Hon hade också förlorat delar av ansiktet.

Vald till bästa dokumentär

Christina Pettersson är fullständigt osentimental om sitt öde och konstaterar att hon i alla fall har sin intellektuella förmåga kvar även om hon hart svårt att röra sig.

– Det motsatta hade ju varit mycket värre, säger hon i filmen.

– Ingen behöver tycka synd om mig.

Michael Wall skickade sin kortfilm om Christina till Los Angeles Independent Film Festival Awards (LAIFFA) i Hollywood där den nu har utsetts till bästa utländska korta dokumentär. Hela filmen finns att se på Youtube.