Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bilderna bakom kulisserna inifrån Malmös undre värld

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

Här sitter misstänkta narkotikabrottslingar och räknar pengar. Beslagtagna filmer visar att de till och med använder en elektrisk sedelräknare.

Nära en halv miljon i kontanter och klockor värda lika mycket hittades när Malmöpolisen slog till mot gatulangare.

– Det är inte mina pengar, jag har inte med dem att göra, har den huvudmisstänkte 29-åringen förklarat i polisförhör.

Fyra män i åldern 24–29 år står just nu inför rätta i Malmö efter ett tillslag som polisen gjorde på kvällen den 2 mars i år.

En patrull såg männen uppträda misstänkt vid Södervärnskolan, följde dem en stund och gjorde sedan en kontroll.

På filmen säger någon ”tvåhundra tusen”, en annan svarar ”som är dina”? Första personen som pratat säger då ”som är mina”.Foto: POLISEN
Stora penningsummor räknas med hjälp av en elektrisk sedelräknare av den modell som brukar finnas på bankkontor.Foto: POLISEN

På marken intill männen hittades tre påsar med cannabis, och en fjärde påse återfanns något senare med hjälp av polishund. Sammanlagt var det knappt 400 gram.

Husrannsakningar genomfördes under natten i de misstänktas bostäder – och hos en av dem gjordes anmärkningsvärda fynd.

Tillgångar på en miljon

I den 29-årige mannens lägenhet vid Möllevången hittades sammanlagt 439 850 svenska kronor och 395 euro i kontanter, plus två Rolexklockor värda 515 000 kronor.

29-åringen är mycket välkänd av Malmöpolisen och förekommer i utredningar av mord, sprängningar och annat.

På en del av bilderna syns hur männen håller och räknar tjocka buntar sedlar på 500 euro och 200 euro.Foto: POLISEN
En hand håller fram buntar med sedlar som hålls ihop med gummiband i olika färger.Foto: POLISEN

Han står nu inför rätta för både narkotikabrott och grovt penningtvättsbrott. Han nekar till anklagelserna – liksom för övrigt de andra tre männen också gör.

Men åklagaren har ett trumfkort i form av elva sekvenser med filmbilder som polisen säkrat från en av de åtalade männens mobiltelefoner.

Använder en sedelräknare

De visar hur stora penningsummor räknas med hjälp av en elektrisk sedelräknare av den modell som brukar finnas på bankkontor. Och det sker i 29-åringens bostad.

Ställd inför de uppgifterna har 29-åringen bara konstaterat att det inte är hans pengar, att han överhuvudtaget inte har med dem att göra.

Åklagaren hävdar att ”kontanterna och klockorna är tillgångar som härrör från brott eller brottslig verksamhet”.Foto: POLISEN
29-åringen säger att ”det är inte några utpressningspengar eller knarkpengar”.Foto: POLISEN

”Han kan ha sett när någon räknar pengar hos honom”, står det i förhörsprotokollet.

”Hans vänner kan låna hans sedelräknare, det är inga problem om någon vill räkna sina sedlar.”

”Inte utpressning eller knark”

29-åringen har haft pengarna hemma hos sig men ”det är inte några utpressningspengar eller knarkpengar”, tillägger han. Pengarna ska tillhöra två andra personer.

Det rör sig sannolikt om väldigt stora summor. På en del av bilderna syns hur männen håller och räknar tjocka buntar sedlar på 500 euro och 200 euro.

En arm placerar ut sedelbuntarna bredvid klockorna – och tröjan som den personen har på sig har identifierats som 29-åringens.Foto: POLISEN
Vid polisens tillslag i början av mars stod fortfarande den elektriska sedelräknaren kvar på golvet i vardagsrummet.Foto: POLISEN

På ljudspåret från filmbilderna hörs hur männen resonerar om pengarna. Sekvenserna är inspelade vid fyra olika tillfällen men har likartat innehåll.

”Tvåhundratusen är mina”

En hand håller fram fem buntar med sedlar som hålls ihop med gummiband i olika färger. På filmen säger någon ”tvåhundra tusen”, en annan svarar ”som är dina”? Första personen som pratat säger då ”som är mina”.

Sedelbuntar med gummiband om filmas tillsammans med två gyllene Rolexklockor i gröna fodral. En arm placerar ut sedelbuntarna bredvid klockorna – och tröjan som den personen har på sig har identifierats som 29-åringens.

Totalt 700 000 i kontanter

Flera buntar svenska 500-kronors- och 200-kronorssedlar visas. På sängen ligger ytterligare en bunt 500-kronorssedlar. När den som filmar lyfter på täcket ligger där ytterligare två buntar – totalt är det åtta buntar hopsatta med gummiband.

Polisens analytiker uppskattar att just de filmbilderna visar totalt omkring 700 000 kronor enbart i 500-lappar.

Åklagaren Magnus Pettersson hävdar i åtalet att ”kontanterna och klockorna är tillgångar som härrör från brott eller brottslig verksamhet och har främjat möjligheter för någon att tillgodogöra sig dessa”.

Fingeravtrycken säkrades

”Brottet är grovt då det avsett befattning med tillgångar av betydande värde.”

Men 29-åringen går inte med på att filmerna binder honom till någon brottslighet.

Han försäkrar ”att han aldrig sålt narkotika i sitt liv, han har inte hanterat några narkotikapengar”. Klockorna tillhör inte heller honom.

Men 29-åringens fingeravtryck – och två av de medåtalades – har säkrats på emballaget till den cannabis som hittades på marken efter polisens tillslag i mars.

 

TV: Gatan svämmade över utanför Jennifers hem

Från sitt köksfönster såg Jennifer Fredhage gatan förvandlas till en sjö under det massiva skyfallet i Ljungby på måndagen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!