Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Filmade våldtäkt – kan nu prövas i Högsta domstolen

Jönköpings tingsrätt.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Göta hovrätt.
Foto: GT/EXPRESSEN
Högsta Domstolen.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

En Värnamobo filmade en våldtäkt av en 14-årig flicka.

I såväl tings- och hovrätt friades han för underlåtenhet att avslöja våldtäkt mot barn.

Men nu kan nästa instans bli Högsta domstolen, skriver Värnamo Nyheter.

Historien har sin upprinnelse på en fest där en 14-årig flicka blev våldtagen. Personen som våldtog tonårsflickan åtalades för det, men ytterligare en person åtalades för ett mindre vanligt brott.

En Värnamobo som filmade det hela, skriver Värnamo nyheter.

Han åtalades dels för kränkande fotografering, dels för underlåtenhet att avslöja våldtäkt mot barn. Detta eftersom han inte anmälde våldtäkten till polisen.

Friades för underlåtenhet

I Jönköpings tingsrätt blev han dömd för kränkande fotografering för att ha filmat våldtäkten. Ungdomsvård löd tingsrättens dom – och han ålades också att betala skadestånd till den utsatta flickan, totalt 12 600 kronor.

Men den åtalspunkt som gällde underlåtenhet att avslöja våldtäkt mot barn ogillades av tingsrätten och Värnamobon friades för det.

Skälet var att det fanns risk för att han skulle utsättas för repressalier eller själv bli misstänkt för brottet om han avslöjade det – vilket ska leda till en frikännande dom, skriver VN.

Saknas tidigare praxis

Fallet åkte ett varv till, denna gång i Göta hovrätt, efter att åklagaren inte hållit med tingsrätten om den friande domen. Även där frikändes Värnamobon, av samma skäl som i tingsrätten: Hade han anmält våldtäkten hade han riskerat att själv bli misstänkt för det.

Åklagaren tog det vidare ännu ett steg och önskade en prövning i Högsta domstolen.

En sådan kan det nu bli. Åklagarmyndighetens rättsavdelning har studerat fallet och kommit fram till att det bland annat saknas tidigare praxis och att Riksåklagaren därför bör begära prövningstillstånd i HD.

Brottsstatistik 2020 från Brottsförebyggande rådet (Brå)

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!