Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Filmade med sin mobil när Ewa provade byxor

Fritidsledaren Ewa Albertsson, 45, satte stopp för en 39-årig man som smygfilmande kvinnor i omklädningsrum. Hon skrek äckelpotta till honom när han försökte fly.Foto: Privat
39-åringen hade en avancerad spionkamera som var kopplad till hans mobiltelefon. Delar av utrustningen satt fast på hans ena ben.Foto: Polisen
Det gröna krysset markerar omklädningsrummet Ewa Albertsson använde. Det blå krysset visar provrummet som 39-åringen använde för att smygfilma henne.Foto: Polisen

Ewa Albertsson, 45, stod i provrummet och skulle prova ett par byxor. Då såg hon en hand som stack fram under ett skynke. Handen höll i en mobiltelefon.

– Vad håller du på med, utbrast Ewa.

Mannen som höll i mobiltelefonen stoppades när han försökte fly. Nu har han dömts för elva fall av smygfotografering med sin spionkamera i provrum.

I slutet av juni förra året åkte Ewa Albertsson till Väla centrum i Helsingborg för att köpa kläder. Hon hittade en tröja och ett par byxor. Inne i provrummet provade hon först tröjan och bytte sedan tillbaka till sin egen för att testa ett par byxor.

– Då såg jag i nederdelen av spegeln en hand med en mobilkamera som stack fram under ett skynke, berättar Ewa Albertsson för Kvällsposten.

Hennes första tanke var att strunta i det men så ändrade hon sig direkt och beslöt att agera.

– Jag arbetar som fritidsledare och är van vid konflikthantering, säger Ewa.

Hittade spionkamera med filmer

Hon tog tag i mannens arm, konfronterade honom utanför provrummet och skrek:

– Vad håller du på med?

Hon var i stort sett ensam i avdelningen med provrum. Klockan var 19 på kvällen men utanför fanns butikspersonal och kunder. Mannen försökte låtsas som om inget märkvärdigt hänt och påstod att han letade efter sin fru. Han försökte fly från butiken.

– Jag skrek äckelpotta efter honom, säger Ewa Albertsson.

Butikens personal kallade på köpcentrats vakter som satte stopp för mannen och polis tillkallades. 

– Utan ett snabbt agerande från personalen på Lindex och väktare hade han aldrig kommit fast, säger Ewa Albertsson.

Den 39-årige mannen de grep och som nu dömts i Helsingborgs tingsrätt kom med en rad undanflykter. Men han hade svårt att förklara den spionkamera och utrustning som han hade vid sitt ena ben. Utrustningen hade en trådlös koppling till hans mobiltelefon.

När en IT-forensiker hos polisen gick igenom utrustningen fann man inte mindre än 15 filmsekvenser från flera klädbutikers provrum i köpcentrat. 

I de här butikerna på Väla köpcenter i Helsingborg smygfilmade 39-åringen med sin spionkamera, enligt polisen.Foto: Polisen

Flera okända offer

Det fanns filmer från butikerna Zara och Hennes & Mauritz samt Lindex. Genom att studera filmerna har polisen i efterhand kunnat pricka in vilka provrum 39-åringen besökt och smygfilmat sammanlagt 15 kvinnor.

– Polisen har inte kunnat identifiera dem, säger Ewa Albertsson och konstaterar:

- Jag är glad över att han inte lyckades filma något barn.

På filmerna finns också sekvenser där 39-åringen filmat sig själv när han är naken och onanerar.

– Jag ser inga likheter, påstod 39-åringen när en utredare visade honom bilderna.

Polisen frågade då om han hade en tvilling.

– Nej, inte vad jag vet men det finns dubbelgångare i världen, svarade 39-åringen

Ljög om spionkameran

39-åring hade på förmiddagen samma dag gripits av polis efter att en 24-årig kvinna anmält honom för sexuellt ofredande när hon solade på Gröningen i Helsingborg. Hon såg hur han tog närgångna bilder på henne. Mannen greps visserligen men blev inte frihetsberövad.

Under förhören hos polisen har 39-åringen varit minst sagt motspänstig och krånglat. Han har visserligen erkänt att han var på Väla köpcenter men förnekat all kännedom om de smygtagna filmerna.

I förhör påstod 39-åringen att utrustning som var fastsatt på hans ena ben var avsedd att förstärka hans uppkoppling till internet. 

39-åringen dömdes till 3 000 kronor i böter för kränkande fotografering och ofredande. Han ska också betala 5 000 kronor i skadestånd till Ewa Albertsson. Han friades för sexuellt ofredande av den 24-åriga kvinnan. Tingsrätten ansåg det inte bevisat att han var tillräckligt nära kvinnan när han tog bilderna.