Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Film spreds när lärare skrek: ”Fucking jävla femåringar”

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Reaktionerna var blandade efter att filmen publicerades, menar Margareta Gutowska.
Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN

En lärare skrek ”fucking jävla femåringar” till en niondeklass på Neptuniskolan i Malmö, något som fångades på film och sedan spreds i en Facebookgrupp av föräldern Margareta Gutowska. 

– Det språket är oacceptabelt, säger hon. 

Läraren har nu sagt upp sig och några av eleverna har fått en varning. 

– Det var hennes ord jag reagerade på. Sådant språk använder jag inte hemma, oavsett vad som händer. Det ska man inte göra, speciellt inte om man är lärare, säger Margareta Gutowska, mamma till en av eleverna i klassen. 

Hon publicerade filmen när läraren skriker online.

– Jag förstår att lärarna har det är tufft, men just det språket – det är oacceptabelt. 

Efter incidenten sa läraren upp sig. Rektorn Pär Johansson har varit i kontakt med Margareta Gutowska efter hennes publicering. Han vill dock inte kommentera händelsen. 

Malmö stads utbildningschef Helena Kindh menar att skolan skött händelsen på ett bra sätt, men tycker att man som förälder hade kunnat gå till väga på ett annat sätt.

– Vi uppmanar vårdnadshavare att vända sig till skolan – mentor eller rektorn. Det finns väldigt många man kan föra en konstruktiv dialog med. 

Tycker du att det är ditt ansvar att lägga ut det här på sociala medier? 

– I den här Facebookgruppen är det många föräldrar som har barnen i den skolan och jag ville visa för dem. Jag tog inte med lärarens namn, inte heller bild – då hade det ju varit en annan grej, förklarar Margareta Gutowska. 

Margareta Gutowska, 37, publicerade filmen i en grupp på Facebook. Men ganska snart togs filmen bort.
Foto: Privat

”Hanterat detta ypperligt bra”

Flera i klassen ska ha känt sig illa berörda och Margareta Gutowska uppmanade då sitt barn att gå till rektorn och berätta om händelsen. Trots det fick de inte tillräckligt med gehör, menar hon. Istället ska några elever i klassen ha fått en varning för att de filmade, något som SVT Nyheter Skåne också rapporterat om tidigare. 

– Skolan har hanterat detta ypperligt bra, säger utbildningschef Helena Kindh. 

Samtidigt som hon inte vill gå in för mycket på den enskilda händelsen berättar hon att det finns tydliga rutiner vid konflikter internt på skolan. 

– Rent generellt så pratar man med de berörda och försöker hitta en väg framåt. Om man känner att man hamnat i en situation där man behöver ventilera har lärarna diskussionsforum. Man kan exempelvis be om stöd av en annan kollega, säger Helena Kindh. 

TV: ”Kåtbockarna” som väcker uppmärksamhet: ”Jättefräckt”

Tradition i Kävlinge sedan sju år tillbaka: ”Väldigt trevligt”.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!