Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Film på Snapchat utreds efter mordet

15-årige Arminas knivdödades i skolan.Foto: Tomas Leprince
En viktig pusselbit för polisen kan vara en film som spridits på Snapchat.Foto: Jens Christian/topnews.se
Polisen arbetar efter teorin att svaret på mordgåtan kan finnas i sociala medier.Foto: Tomas Leprince

15-årige Arminas Pileckas knivmördades mitt i skolkorridoren på Göingeskolan i Broby.

Nu uppges en film som spridits på Snapchat vara högintressant i polisens utredning kring motivet till attacken.

Polisen arbetar efter teorin att svaret på mordgåtan kan finnas i sociala medier.

– Att undersöka sociala medier är en rutinåtgärd speciellt när det gäller ungdomar. Det är lika viktigt som fingeravtryck i dag, säger Pernilla Tallinger, kammaråklagare och förundersökningsledare i ärendet.

Knivattacken på Göingeskolan i Broby inträffade vid lunchtid på måndagen.

Enligt skolan hade de två eleverna haft en konflikt som utmynnade i den våldsamma attacken. Mitt framför ögonen på andra elever och vuxna knivskars Arminas Pileckas så illa att han senare avled på sjukhus.

Göingeskolans rektor, Robert Dirksen, har också bekräftat för SVT Skåne att det har funnits en incident mellan de två eleverna som har hanterats.

Samtidigt kommer uppgifter om att en film som fått spridning i sociala medier kan vara en viktig pusselbit för polisen. Filmen ska bland annat ha spridits mellan elever på Snapchat.

Enligt uppgifter till Kvällsposten utreder polisen just nu om filmen kan ge en närmare förklaring till vad som ligger bakom dådet.

Undersöker sociala medier

Pernilla Tallinger vill inte gå in på några uppgifter kring motivet till dådet och vill heller inte kommentera uppgifterna om filmen.

– Jag vill varken säga att det finns eller inte finns en sådan här film, för jag är rädd att påverka barn som ska höras.

Däremot säger hon att sociala medier alltid är viktig del i den här typen av utredningar.

– Att undersöka sociala medier och vad barn i sina mobiltelefoner är en rutinåtgärd – speciellt när det gäller ungdomar. Det är lika viktigt som fingeravtryck i dag, säger Pernilla Tallinger.

Just nu pågår en mängd vittnesförhör med ungdomar och annan informationsinhämtning.

– Jag utgår från att vissa har sett vad som har hänt, men också att vi söker på bred front – bland annat sociala medier, fingeravtryck och det gamla hederliga tekniska arbetet, säger Pernilla Tallinger.

Polisen: Ingen isolerad händelse

Den 14-åring, som misstänks ligga bakom attacken, genomgick ett längre förhör under måndagen där han klargjorde sin bild av händelseförloppet. Han är nu omhändertagen av sociala myndigheter.

Pär Cederholm, lokalpolis i Hässleholm, säger att polisen också tittar på ärenden som kan kopplas ihop med den aktuella händelsen.

– Vi var rätt solklara när det här hände att det inte är en isolerad händelse utan att det är en del av ett händelseförlopp. Sedan måste vi ju försöka reda ut vad det är som har hänt, säger han.

Han säger också att det finns ärenden på offret och gärningsmannen sedan tidigare som nu gås igenom.

– Inte så många, men det finns och där letar vi förstås orsaker varför detta hänt. Men vad dessa ärenden innehåller kan jag inte svara på, säger Pär Cederholm.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!