Under sitt besök filmade aktivisterna bland annat skadade hönor på golvet mellan burarna. Foto: DJURRÄTTSALLIANSENUnder sitt besök filmade aktivisterna bland annat skadade hönor på golvet mellan burarna. Foto: DJURRÄTTSALLIANSEN
Under sitt besök filmade aktivisterna bland annat skadade hönor på golvet mellan burarna. Foto: DJURRÄTTSALLIANSEN
Flera hönor saknade enligt Djurrättsalliansen fjädrar. Foto: DJURRÄTTSALLIANSENFlera hönor saknade enligt Djurrättsalliansen fjädrar. Foto: DJURRÄTTSALLIANSEN
Flera hönor saknade enligt Djurrättsalliansen fjädrar. Foto: DJURRÄTTSALLIANSEN
I burarna låg döda hönor som inte plockats bort. Foto: DJURRÄTTSALLIANSENI burarna låg döda hönor som inte plockats bort. Foto: DJURRÄTTSALLIANSEN
I burarna låg döda hönor som inte plockats bort. Foto: DJURRÄTTSALLIANSEN
Foto: DJURRÄTTSALLIANSENFoto: DJURRÄTTSALLIANSEN
 Foto: DJURRÄTTSALLIANSEN
Foto: DJURRÄTTSALLIANSENFoto: DJURRÄTTSALLIANSEN
 Foto: DJURRÄTTSALLIANSEN

Film avslöjar: Döda hönor lämnas i burar

Publicerad

Döda hönor som lämnats i burarna, trånga burar och hönor som fått sina fjädrar bortplockade.

På en film dokumenteras livet för de hönor som producerar äggen vi festar på under påsken.

– Det här är inget extremfall av vanvård. Det är så här det ser ut inom industrierna, säger Malin Gustavsson, talesperson på Djurrättsalliansen.

Dokumentationen av hönornas liv på ett av Sveriges största hönserier, som ligger i södra Sverige. Aktivisterna besökte anläggningen nattetid.

– Vi går in utan tillstånd och vi går in genom öppna dörrar, säger, Malin Gustavsson.

På filmsekvenserna syns flera brott mot djurlagstiftningen. Bland annat svårt skadade hönor som ligger på golvet utanför burarna.

– Vi var där nattetid och filmade under ett antal timmar. Det var ingen personal där då. Vi uppfattar det som att de här hönorna har tagits ut ur burarna under eftermiddagen eller kvällen och sedan lämnats på golvet över natten för att dö.

Ändå är det inte de uppenbara brotten mot djurlagstiftningen som upprör Djurrättsalliansen mest. Det är det man ser på bilderna, som faktiskt är tillåtet enligt svensk lag.

Djurskyddsalliansen menar att djurskyddslagen i Sverige tillåter en brutal och våldsam hantering av djuren.

Inte tillräcklig lagstiftning

– Vi har normaliserat en syn på andra djur som är helt förkastligt. Det är ett utnyttjande som vi menar innebär lidande, även om det inte rör sig om lagbrott.

– Man ska inte förminska de lagbrott som begås inom svensk djurindustri. Det stora problemet är det enorma djurplågeri som sker hela tiden inom lagarna, säger Malin Gustavsson.

Enligt henne är den lagstiftning som ska skydda djuren inte tillräcklig.

– Enligt djurskyddslagstiftningen så ska djur kunna bete sig naturligt. Vad vi menar är att inget är naturligt för en höna som tvingas leva sitt liv i en minimal nätbur.

Att hålla höns i burar är inte olagligt i Sverige. Men det finns krav på ströbad och sittpinne i burarna. Ett annat krav är att alla hönserier ska ha fönster i sina stallar.

– Men det är något man kan söka dispens för hos jordbruksverket, och alla får i princip det.

Ett annat krav är att djur ska skyddas mot oskyldigt lidande.

– Men lidande är inte definierat. Men vi menar att alla hönor som befinner sig i en sådan här situation lider, är stressade, apatiska och olyckliga. Det är inte djur som mår bra på något sätt. Anledningen till att de sitter i de här burarna är att vi människor kräver att vi ska äta deras ägg.

På äggnäringens branschorganisation Svenska ägg är man kritisk till vad som syns på bilderna.

– Det ser inte bra ut, det gör det inte. Att det ligger skadade, sjuka höns på golvet känns för oss väldigt märkligt. Det känns väldigt märkligt för oss att producenten skulle ha lagt hönsen där. Så får inte ske, det är olagligt, säger verksamhetsledaren Astrid Lovén Persson.

Enligt henne är det svårt att uttala sig om de exakta förhållanden filmerna visar, då hon inte vet vilken gård det rör sig om och huruvida den aktuella gården är ansluten till branschorganisationen.

"Ligger döda höns i burarna"

– Vi vet inte vilken gård det är, om de är medlemmar hos oss eller om de är med i vårt omsorgsprogram.

– Men det ligger döda höns i burarna och det ska det inte göra. Normalt ska man som äggproducent gå en runda på morgonen och plocka bort de döda hönsen. De kan ha dött under natten, det är svårt att veta, säger Astrid Lovén Persson.

Svenska äggs omsorgsprogram är ett kontrollprogram där medverkande gårdar får besök var tredje-fjärde år där djurhållning, smittskydd och annat ses över. Enligt Astrid Lovén Persson finns det inte några lagliga krav för en äggproducent att vara med i omsorgsprogrammet. Däremot kan äggpackerier kräva att deras producenter är med. 92 procent av de värphöns som finns i Svenska äggs register hör till producenter som är anslutna till programmet, enligt Svenska ägg.

 

Kvällsposten har sökt hönseriets vd, som valt att inte återkomma

Alexander Vickhoff
Alexander Vickhoff

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag