Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Filip, 19, skadad på jobbet – träffades av golfboll

Bulan som Filip Hirche fick blev nästan lika stor som golfbollen han träffades av.
Foto: Privat
I dag mår Filip Hirche bra men han har fortfarande – ett år senare – ett bulkigt ärr efter bulan.
Foto: Privat

När Filip Hirche, 19, arbetade med att klippa gräset på golfbanan kände han plötsligt en smäll i pannan.

En golfare hade slagit en golfboll som träffade honom med full kraft.

– Läkarna sa att jag hade tur, säger Filip Hirche, 19.

Sommaren 2017 sommarjobbade Filip Hirche, 19, på golfbanan i Barsebäck. Jobbet flöt på bra tills augusti – då olyckan var framme, vilket även Svenskgolf skrivit om.

– Jag var ute och klippte ruff (vegetationen på banan. red anm) i närheten av greenen med en åkgräsklippare av större modell. Det var mycket folk ute men jag körde på som vanligt, klippte och vinkade till golfarna så att vi hade kontakt och de var medvetna om mig.

Allt flöt på bra tills att arbetspasset skulle fortsätta efter lunch.

– Då fortsatte jag klippa och körde förbi några golfare, plötsligt smäller det till rejält i huvudet.

Genrebild. Golfaren åtalas nu för vållande till kroppsskada.
Foto: DAVE SHOPLAND/BPI/REX/SHUTTERSTOCK

Fick hjärnskakning

En av spelarna, en man i 50-årsåldern, hade på 100 meters avstånd då slagit en snedträff på en golfboll – som i hög fart for rätt in i pannan på Filip Hirche.

– Jag kände mot pannan och kände den stora bulan som kom ganska omgående.


LÄS OCKSÅ: De skadades i arbetet – nekas stöd av försäkringsskassan 


Filip Hirche fick åka till sjukhuset som tejpade själva blödningen. De konstaterade att han hade haft tur i oturen att det inte slutat ännu mer illa.

– På sjukhuset sa de att jag skulle vara glad att den inte hade träffat ögat eller tinningen, det kunde gått mycket värre, säger Filip Hirche. 

Det var en rejäl smäll som den hårda golfbollen fått till och Filip drabbades av hjärnskakning och fick sjukskrivas.

– Jag hade riktigt ont, det spände rejält i huvudet och jag var illamående i flera dagar, säger Filip Hirche.

Golfaren polisanmäld

Golfaren polisanmäldes och föregående vecka, alltså nästan ett år sedan det hände, fick Filip Hirche veta att fallet ska upp till rätten. Golfaren stäms för vållande till kroppsskada.

– Han har erkänt att han slagit men menar att han inte bedömde att jag var så pass nära att det kunde träffa mig. Han menar att jag kom körande ganska fort men faktum är att maskinen jag sitter på inte går så snabbt, och vi är väldigt noggranna med att kolla av med golfarna så de uppfattar oss.

När bulan väl hade lagt sig fick Filip Hirche en blåtira men läkarna har sagt att han hade tur som inte träffades i ögat eller tinningen.
Foto: Privat

Det är inte första gången personalen på golfbanan drabbas av olyckor orsakade av oaktsamma golfare, enligt Filip Hirche.  Han upplever att spelarna inte respekterar banpersonalen – och därav är han glad att fallet nu tas upp i Malmö tingsrätt. 

– Jag förstår att han inte slagit för att medvetet skada mig men det är inte första gången golfare visar brist på hänsyn. Liknande saker har hänt att kolleger har fått bollar alldeles för nära. Det är bra att det kommer ut så folk börjar tänka efter och inte bara slår, det kan gå så pass illa, säger han och fortsätter:

– Tidigare har liknande fall lett till att man på sin höjd bara får en ursäkt, nu hoppas jag att det här kan få folk att tänka efter lite mer.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!