Tjuvarna shoppade loss – och fastnade på övervakningskamerornas bilder. Foto: POLISENTjuvarna shoppade loss – och fastnade på övervakningskamerornas bilder. Foto: POLISEN
Tjuvarna shoppade loss – och fastnade på övervakningskamerornas bilder. Foto: POLISEN
Smartboard och hjälm inköptes på Hobbex för 4 244 kronor. Foto: POLISENSmartboard och hjälm inköptes på Hobbex för 4 244 kronor. Foto: POLISEN
Smartboard och hjälm inköptes på Hobbex för 4 244 kronor. Foto: POLISEN
Från Stadium på Burlöv Center gick tjuvarna in till Albrekts guld. Foto: POLISENFrån Stadium på Burlöv Center gick tjuvarna in till Albrekts guld. Foto: POLISEN
Från Stadium på Burlöv Center gick tjuvarna in till Albrekts guld. Foto: POLISEN
Skor och ryggsäck hörde till inköpen på Stadium. Foto: POLISENSkor och ryggsäck hörde till inköpen på Stadium. Foto: POLISEN
Skor och ryggsäck hörde till inköpen på Stadium. Foto: POLISEN
Kvinnan handlade smycken för 12.398:40 på Guldfynd på Jägersro Center. Hon var noga med att visa sitt kundklubbskort. Foto: POLISENKvinnan handlade smycken för 12.398:40 på Guldfynd på Jägersro Center. Hon var noga med att visa sitt kundklubbskort. Foto: POLISEN
Kvinnan handlade smycken för 12.398:40 på Guldfynd på Jägersro Center. Hon var noga med att visa sitt kundklubbskort. Foto: POLISEN
Ett halsband värt 5000 kronor hamnade direkt på pantbanken och togs i beslag där. Foto: POLISENEtt halsband värt 5000 kronor hamnade direkt på pantbanken och togs i beslag där. Foto: POLISEN
Ett halsband värt 5000 kronor hamnade direkt på pantbanken och togs i beslag där. Foto: POLISEN
På Systembolaget på Burlöv Center inhandlades sprit för 2317 kronor. Foto: POLISENPå Systembolaget på Burlöv Center inhandlades sprit för 2317 kronor. Foto: POLISEN
På Systembolaget på Burlöv Center inhandlades sprit för 2317 kronor. Foto: POLISEN
Tolvåriga Balvenie och Aberfeldy single malt hörde till inköpen. Foto: POLISENTolvåriga Balvenie och Aberfeldy single malt hörde till inköpen. Foto: POLISEN
Tolvåriga Balvenie och Aberfeldy single malt hörde till inköpen. Foto: POLISEN

Så lurade ligan till sig bankkort från äldre

Publicerad
Uppdaterad

Ligan i Malmö blåste gamla, sjuka och dementa. De sökte upp de allra svagaste och lurade till sig betalkort och pinkoder.

– Brotten har drabbat särskilt utsatta människor, säger åklagaren Magdalena Tesfai.

Tjuvarna har fastnat på övervakningsbilder i många av de butiker där de har shoppat.

En 39-årig man sitter häktad sedan i mitten av september. Han är den huvudmisstänkte i fifflarligan som åtalades vid Malmö tingsrätt på tisdagen.

Han och två andra män på 60 och 63 år, plus en 48-årig kvinna, ska ha handlat och plockat ut sammanlagt cirka 150 000 kronor på kort som de tagit från gamla och sjuka.

En psyksjuk 65-åring får flera hembesök av män som vill "ladda telefonen". Till och med grannarna anar oråd. De myglar till sig hans kort och plockar ut 59 315 kronor på två dagar.

39-åringen försökte köpa solariepolletter med ett stulet bankkort i juli 2017.Foto: POLISEN

Plockar ut 80 000 kronor

En 92-årig man som hör och ser dåligt får hjälp av en av de åtalade på en dagverksamhet. Han får sedan hembesök av mannen som låtsas vara hans son. 8 000 tas ut på hans kort.

 

LÄS OCKSÅ: Äldreliga misshandlade 97-årig kvinna i sängen

 

En dement 79-åring blir förvirrad och får plånboken stulen. Tjuvarna tar ut kontanter eller handlar för 82 312 kronor på en vecka.

En 87-åring utsätts för flera stöldförsök i sitt hem men tjuven hittar inget att ta. Mannens son har riggat en övervakningskamera som tar utmärkta bilder av 39-åringen.

Övervakningskameran hemma hos en 87-årig man tog fullt identifierbara bilder av 39-åringen.Foto: POLISEN

Tjuvarna shoppade hejdlöst

En 79-åring får hembesök av en man som säger sig komma från hjärtintensiven. Mannen lånar pengar till p-automaten – och tar hela plånboken. Offret blir av med 1100 kronor.

De fyra åtalade har tidvis shoppat hejdlöst.

 

LÄS OCKSÅ: Polisen varnar för farliga bluffligorna

 

Den psyksjuke 65-åringens kort användes 55 gånger på mindre än två dygn. Med den demente 79-åringens kort genomfördes 72 transaktioner.

Listorna i förundersökningen visar att tjuvarna kunde stå vid bankomater och gång på gång mata in kortet för att ta ut 2000 kronor i taget.

Har haft svårt att värja sig

Ett uttag i minuten hann de med när det gick som fortast. Offren hade förstås igen aning.

Notan hos Willys på Lindängen slutade i storleksordningen 2400 kronor.Foto: POLISEN

– Brotten har drabbat äldre som har haft svårt att värja sig. Personer som har mer eller mindre svårt med minnet eller som ser dåligt, säger kammaråklagare Magdalena Tesfai.

– Jag anser att bedrägerierna ska betraktas som grova med hänsyn till att de drabbat särskilt utsatta och på grund av det systematiska förfarandet.

Samtliga de fyra åtalade nekar till brott. Rättegången startar den 8 december.

 

LÄS OCKSÅ: Kvinnor bluffade sig in och stal från 25 gamla

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag