Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fifflande direktör ska betala in tio miljoner

Fifflet uppdagades i samband med skandalen och miljonfifflet i bostadsrättsföreningen Ida i Malmö. Foto: SKÄRMDUMP
Förvaltningsrätten dömer mot direktören – han måste betala in nästan tio miljoner i obetalda skatter. Foto: SKÄRMDUMP
Kronofogden har redan utmätt direktörens lyxvilla. Här en bild från annonsen när den skulle säljas på auktion. Foto: KRONOFOGDEN

En 49-årig tidigare direktör för ett byggbolag i Malmö blir tvungen att betala nära tio miljoner till Skatteverket efter fusk med moms och arbetsgivaravgifter.

Det har förvaltningsrätten slagit fast. Mannen är redan dömd till två och ett halvt års fängelse för fifflet.

I november förra året fastställde hovrätten domen mot direktören på två och ett halvt års fängelse för grovt skattebrott och försvårande av skattekontroll.

Domen var en följd av skandalen i bostadsrättsföreningen Ida i Malmö. 49-åringen var vd för ett företag som utförde bygg- och anläggningsarbeten åt föreningen.

Under åren 2015–2017 fakturerade hans företag bostadsrättsföringen för tiotals miljoner kronor.

Arbetsgivaravgift och moms

49-åringen har inte betalat rätt arbetsgivaravgifter och inte heller gjort korrekta avdrag för ingående moms. Sammanlagt kräver Skatteverket 9 821 219 kronor.

Direktören har motsatt sig kravet och angett ett antal olika skäl till att han inte skulle behöva betala – dels administrativa invändningar, dels att han varit sjukskriven en del av den aktuella tiden.

Men förvaltningsrätten i Malmö ger Skatteverket rätt på alla punkter och godtar inte någon av direktörens invändningar.

”Grov oaktsamhet”

Rätten skriver i sin dom att han ”av grov oaktsamhet underlåtit att i rätt tid betala de skatter och avgifter som avses i Skatteverkets ansökan”.

49-åringen har även hänvisat till fängelsedomen och hävdat att han blir dubbelt bestraffad när han både ska sitta av ett straff och betala in skatteskulden.

Men Förvaltningsrätten i Malmö tycker inte att det är oskäligt.

Rätten konstaterar att hans företag ”har använts för brottslig verksamhet som den legale företrädaren har varit delaktig i.”

Lyxvillan har blivit utmätt

Rätten har inte heller några synpunkter på summan drygt 9,8 miljoner. ”Det yrkade ansvarsbeloppet kan mot den bakgrunden inte anses vara oproportionerligt.”

Kronofogden har utmätt mannens lyxvilla och sålt den på auktion.

Direktören blir snart en fri man igen. Han har varit frihetsberövad sedan mitten av september 2017 och har därmed snart avtjänat trå tredjedelar av strafftiden.

Då ska han bli villkorligt frigiven, enligt rättspraxis.