Kvinnan syns på bild när hon manipulerar postboxar i en entré. Själv säger hon att hon "puttade in brev som hängde utanför". Foto: POLISENKvinnan syns på bild när hon manipulerar postboxar i en entré. Själv säger hon att hon "puttade in brev som hängde utanför". Foto: POLISEN
Kvinnan syns på bild när hon manipulerar postboxar i en entré. Själv säger hon att hon "puttade in brev som hängde utanför". Foto: POLISEN
Den 60-årige mannen syns också när han mixtrar med postboxarna i entrén. Men även han nekar till brott. Foto: POLISENDen 60-årige mannen syns också när han mixtrar med postboxarna i entrén. Men även han nekar till brott. Foto: POLISEN
Den 60-årige mannen syns också när han mixtrar med postboxarna i entrén. Men även han nekar till brott. Foto: POLISEN
Mannen och kvinnan åtals vid Malmö tingsrätt. Båda ställs till svars för "intrång i förvar", och kvinnan även för bedrägeri. Foto: FREDRIK SAMUELSONMannen och kvinnan åtals vid Malmö tingsrätt. Båda ställs till svars för "intrång i förvar", och kvinnan även för bedrägeri. Foto: FREDRIK SAMUELSON
Mannen och kvinnan åtals vid Malmö tingsrätt. Båda ställs till svars för "intrång i förvar", och kvinnan även för bedrägeri. Foto: FREDRIK SAMUELSON

Kvinna ska ha fifflat till sig arv – på 100 000 kr

Publicerad

Den 50-årige mannen i Malmö undrade vart hans arv hade blivit av – och ringde till juristfirman. Svaret blev "vi har ju redan betalat ut de pengarna till dig".

Nu åtalas en 48-årig kvinna för att hon utgett sig för att vara 50-åringen och gett juristerna sitt eget bankkontonummer. Hon fick in över 100 000 kronor.

En gammal släkting hade avlidit och mannen skulle få ut nästan 102 000 i arv efter henne. Men tiden gick och pengarna kom aldrig.

När han ringde till juristfirman som hade hanterat bouppteckningen och frågade fick han besked att hela summan hade satts in på hans konto sex veckor tidigare.

Ett brev hade skickats till honom med en begäran om ett kontonummer att sätta in pengarna på. Firman hade fått sitt svar och gjort transaktionen.

Bara att kolla kontot

Mannen gjorde polisanmälan – och polisen hade inga som helst problem med att ta reda på vem som hade fått pengarna. Det var bara att kolla kontonumret.

Det visade sig att 101.963 kronor och 27 öre hade satts in på ett konto som har den nu åtalade 48-åriga kvinnan som innehavare.

Pengarna hade sedan snabbt plockats ut och försvunnit.

48-åringen åtalas nu för bedrägeri – men nekar till brott.

"Pengarna var sambons"

Hon kan förstås inte gärna förneka att summan hade hamnat hos henne. Men hon hävdar att det var pengar som skulle tillhöra hennes dåvarande sambo, en 60-årig man.

– Han sa att han hade fått ett arv. Hans konto var låst och han hade skulder hos kronofogden, säger kvinnan i förhör.

– Han frågade därför om jag kunde ta emot pengarna till mitt konto.

Kvinnan och 60-åringen har fastnat på övervakningsbilder när de tömmer postboxar i entrén till ett flerfamiljshus i Malmö – i just den trappuppgång där den bestulne 50-åringen bor.

Båda nekar till brott

Båda åtalas även för detta, men nekar. Brottet kallas "intrång i förvar".

Offret för bedrägeriet är upprörd över att juristfirman inte kollar vems konto de sätter in pengar på. Eller jämför namnteckningen de får med den namnteckning han lämnat tidigare.

Firman hade inte ens skickat beskedet om arvet med rekommenderat brev, utan som vanlig post. I polisutredningen bekräftar juristfirman att detta är deras sätt att hantera arvsfrågor.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag