Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kvinna ska ha fifflat till sig arv – på 100 000 kr

Kvinnan syns på bild när hon manipulerar postboxar i en entré. Själv säger hon att hon "puttade in brev som hängde utanför". Foto: POLISEN
Den 60-årige mannen syns också när han mixtrar med postboxarna i entrén. Men även han nekar till brott. Foto: POLISEN
Mannen och kvinnan åtals vid Malmö tingsrätt. Båda ställs till svars för "intrång i förvar", och kvinnan även för bedrägeri. Foto: FREDRIK SAMUELSON

Den 50-årige mannen i Malmö undrade vart hans arv hade blivit av – och ringde till juristfirman. Svaret blev "vi har ju redan betalat ut de pengarna till dig".

Nu åtalas en 48-årig kvinna för att hon utgett sig för att vara 50-åringen och gett juristerna sitt eget bankkontonummer. Hon fick in över 100 000 kronor.

En gammal släkting hade avlidit och mannen skulle få ut nästan 102 000 i arv efter henne. Men tiden gick och pengarna kom aldrig.

När han ringde till juristfirman som hade hanterat bouppteckningen och frågade fick han besked att hela summan hade satts in på hans konto sex veckor tidigare.

Ett brev hade skickats till honom med en begäran om ett kontonummer att sätta in pengarna på. Firman hade fått sitt svar och gjort transaktionen.

Bara att kolla kontot

Mannen gjorde polisanmälan – och polisen hade inga som helst problem med att ta reda på vem som hade fått pengarna. Det var bara att kolla kontonumret.

Det visade sig att 101.963 kronor och 27 öre hade satts in på ett konto som har den nu åtalade 48-åriga kvinnan som innehavare.

Pengarna hade sedan snabbt plockats ut och försvunnit.

48-åringen åtalas nu för bedrägeri – men nekar till brott.

"Pengarna var sambons"

Hon kan förstås inte gärna förneka att summan hade hamnat hos henne. Men hon hävdar att det var pengar som skulle tillhöra hennes dåvarande sambo, en 60-årig man.

– Han sa att han hade fått ett arv. Hans konto var låst och han hade skulder hos kronofogden, säger kvinnan i förhör.

– Han frågade därför om jag kunde ta emot pengarna till mitt konto.

Kvinnan och 60-åringen har fastnat på övervakningsbilder när de tömmer postboxar i entrén till ett flerfamiljshus i Malmö – i just den trappuppgång där den bestulne 50-åringen bor.

Båda nekar till brott

Båda åtalas även för detta, men nekar. Brottet kallas "intrång i förvar".

Offret för bedrägeriet är upprörd över att juristfirman inte kollar vems konto de sätter in pengar på. Eller jämför namnteckningen de får med den namnteckning han lämnat tidigare.

Firman hade inte ens skickat beskedet om arvet med rekommenderat brev, utan som vanlig post. I polisutredningen bekräftar juristfirman att detta är deras sätt att hantera arvsfrågor.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!