Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ficktjuvsligan slog till mot äldre

Ficktjuvsligan utnyttjade kampanjer för äldre – och slog till när de visste att många handlade.Foto: Polisen
I polisens utredning finns bland annat bilder och filmer från övervakningskameror.Foto: Polisen

Enligt åtalet jobbade ficktjuvsligan enligt ett systematiskt upplägg: en höll utkik, de andra två smög sig på offret.

Brottsoffer: äldre personer, ofta kvinnor.

Brottsplats: stormarknader och livsmedelsaffärer som Ica och Willys i Sydverige. 

Ligan slog till när det var många äldre i butikerna.

– Man har utnyttjat dagar då varuhuset har rabatter för pensionärer, säger kammaråklagare Tore Widetjärn.

Nu väntar två misstänkta på tingsrättens dom.

Klockan 13.12 lördagen den 1 oktober kliver en äldre kvinna in på Ica Maxi i Ljungby. I sin kundvagn har hon en brun handväska där hon bland annat förvarar sina glasögon, sitt körkort, bankkort och 1 500 kronor i kontanter. När kvinnan ska betala för sina varor upptäcker hon att väskan är försvunnen. 

20 minuter efter det att den äldre kvinnan kommer in i butiken lämnar två kvinnor densamma. En av kvinnorna bär två handväskor - den ena är brunfärgad.

Serie av stölder

Enligt åklagare Tore Widetjärn är de två kvinnorna en del av en liga som under de närmaste föregående dagarna begått ett tiotal liknande stölder. Under de kommande veckorna ska de, enligt åklagaren, begå ytterligare ett tiotal stölder.

Enligt Tore Widetjärn bestod ligan av tre personer, två kvinnor och en man.

En av kvinnorna har lämnat landet. De övriga två, en kvinna i 50-årsåldern och en man i 35-årsåldern, har åtalats för över 25 fall av fall grov stöld och försök till detsamma samt ett antal bedrägerier.

Alltid på varuhus, alltid mot äldre, alltid samma tillvägagångssätt.

– Man har samarbetat så tillvida att kvinnorna har varit de som har gått närmast offret och utfört själva stölden. Mannen har haft en mer bevakande uppgift och rört sig runt i varuhuset och haft koll på personal, vakter och andra kunder så att stölderna ska kunna ske med så liten risk som möjligt.

– Efter stölderna har de som regel gått ut tillsammans. Det är ett modus operandi som har gått igenom hela serien av brott, säger Tore Widetjärn.

"Professionell kriminalitet"

Väskorna har stulits från kundvagnar och rullatorer. Flera målsägande vittnar om att de knappast märkt att de blivit bestulna. Någon berättar om att de känns sig trängda, någon annan har inte märkt någonting.

– Det är professionell kriminalitet. Det är kanske inte världens mest kvalificerade brottslighet men den är professionell i den meningen att det är väl inövat. Och det har fungerat väldigt bra, ända tills de åkte fast, säger Tore Widetjärn. 

Enligt åklagaren slog ligan till vid flera tillfällen under några veckor i höstas. Man opererade på ett 15-tal orter i Sydsverige.

Seniorrabatt - då slog tjuvarna till

Ligan riktade specifikt in sig på äldre kunder i varuhus. I några fall slog man dessutom till på dagar då varuhusen hade speciella seniorrabatter.

– Man har också utnyttjat tisdagar vid ett par tillfällen då Ica Maxi har rabatter för pensionärer. Och då har man gått på de rabatterade dagarna, sannolikt för att hitta äldre brottsoffer, säger Tore Widetjärn. 

Till hans huvudbevisning hör vittnesmål från flera tiotal äldre - de bestulna är ofta i 80-årsåldern. Men åklagaren har haft mer bevisning än de äldre brottsoffrens vittnesmål. Flera av de misstänkta stölderna han åtalat de två misstänkta för fångades av butikernas övervakningskameror. 

– Det finns filmer och bilder från övervakningskameror. Och sen har vi uttagsrapporter från automater där man i vissa fall har lyckats få ut pengar, eller försökt i alla fall. 

Avslutade rättegång

Och även om åtalet rör ett 30-tal misstänkta brott vid flera skilda tillfällen och på flera olika platser tycker åklagare Tore Widetjärn att saken ska ses i ett och samma sammanhang. 

– Man får se bevisningen i ett sammanhang och man får bedöma bevisningen i målet i ett sammanhang, tycker jag. Det är så jag har argumenterat.

Två personer har suttit häktade sedan i mitten av november. De åtalades i mitten av februari. I tisdags avslutades rättegången mot de två. Åklagare Tore Widetjärn har yrkat på fängelsestraff på fem-sex år - mycket grundat på ett antal omständigheter han bedömer vara försvårande.

– Det stora antalet grova stölder, det systematiska förfarandet, en förslagen brottsplan och att man riktat in sig på äldre personer. Jag tycker det är många omständigheter. Vi får se vad tingsrätten kommer fram till. 

De misstänkta har medgett vissa brott, den misstänkte kvinnan har till och med i förhör med polisen berättat att hon är ficktjuv. De nekar dock till andra brott.

– De två jag har kunnat åtala har erkänns några punkter och förnekat andra. Så vi får se när domen kommer hur tingsrätten bedömer det de har förnekat. 

Dom i ärendet meddelas den 21 mars.

 

Ligan har slagit till på flera platser i Sydsverige.

 

Här misstänks ligan ha slagit till:

Växjö

Ljungby

Karlskrona

Sölvesborg

Helsingborg

Hyllinge

Löddeköpinge

Trelleborg

Ängelholm

Mellbystrand

Laholm

Halmstad

Karlshamn

Perstorp

Kristianstad

 

 

Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.