Åsa Lindevärn varnar för hemma-tatuerare efter katastrofen. Foto: PrivatÅsa Lindevärn varnar för hemma-tatuerare efter katastrofen. Foto: Privat
Åsa Lindevärn varnar för hemma-tatuerare efter katastrofen. Foto: Privat
Vad som skulle bli en karta över Indien blev en plågsam infektion. Foto: PrivatVad som skulle bli en karta över Indien blev en plågsam infektion. Foto: Privat
Vad som skulle bli en karta över Indien blev en plågsam infektion. Foto: Privat
"Tatuera er aldrig hos en privatperson om de kör hemifrån", varnar Åsa Lindevärn. Foto: Privat"Tatuera er aldrig hos en privatperson om de kör hemifrån", varnar Åsa Lindevärn. Foto: Privat
"Tatuera er aldrig hos en privatperson om de kör hemifrån", varnar Åsa Lindevärn. Foto: Privat

Fick skräcktatuering – nu vill Åsa varna andra

Publicerad

När Åsa Lindevärn, 31, kom hem märkte hon att något var fel med den nya tatueringen.

Några dagar senare såg den ut att vara som hämtad ur en skräckfilm.

– Jag vet inte vad det kommer bli för ärr från detta, säger hon.

31-åriga Åsa Lindevärn från Värnamo tipsades om en så kallad hemma-tatuerare av en gemensam vän. Hennes tidigare tatueringar har hon skaffat i professionella tatueringsstudior, men den här gången tänkte hon testa något nytt.

Hon bokade tid hos tatueraren, som utlovade "kompispris", och åkte några veckor senare hem till honom.

Hennes idé var att skaffa en indisk karta och flagga på armen.

Resultatet blev i stället katastrofalt.

– Det jag märkte var att jag inte fick fylla i någon blankett om min hälsa. På andra tatueringsstudior har jag alltid fått göra det. Och han hade husdjur hemma också, det var stökigt, säger Åsa.

Tatueringen blev infekterad

Några dagar efter tatueringstiden märkte hon att något inte stämde. Tatueringen läkte inte som de hon tidigare skaffat och värken i armen blev intensivare.

– Det var så infekterat så att det blödde. Det gjorde ont i armen flera dagar efteråt, så har det inte känts innan.

Tatueringen, som i normala fall skulle ha varit jämn och slät, är utstående och grönaktig. Längst med ena konturen är huden märkbart infekterad. Runtomkring tatueringen är huden mörkröd.

– Såret gör ont. Jag vet inte vad det kommer bli för ärr från detta, säger hon.

Varnar för hemma-tatuerare

När Åsa Lindevärn hörde av sig till tatueraren ska han ha sagt att det förmodligen är bläcket hon inte tål. Hon tog sig till vårdcentralen som gav henne en antibiotikakur mot infektionen.

– Tatuera er aldrig hos en privatperson om de kör hemifrån. När du kommer till en tatueringsstudio ska du alltid se till att de noga gör en hälsokontroll. De ska fråga om din hud, om den är känslig eller liknande, säger hon.

På Facebook la Åsa Lindevärn ut en bild på den infekterade tatueringen. Nu vill hon att hennes beslut att tatuera sig hos en hemma-tatuerare ska fungera som en varning för andra.

– Du måste verkligen vara medveten om att det kan bli så här.

 

Hej.Nu kanske ni undrar varför jag lägger ut detta.Jag vill går ut med varning till folk som tänker tatuera sig.För n...

Posted by Åsa Lindevärn on Wednesday, March 2, 2016

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag