Rätt eller fel? Ann Maibritt överklagade p-boten. Foto: FacebookRätt eller fel? Ann Maibritt överklagade p-boten. Foto: Facebook
Rätt eller fel? Ann Maibritt överklagade p-boten. Foto: Facebook
Parkeringshistorien har fått uppmärksamhet i danska medier.Parkeringshistorien har fått uppmärksamhet i danska medier.
Parkeringshistorien har fått uppmärksamhet i danska medier.

Fick p-bot för "alternativ parkering" – slipper betala

Publicerad

Ann Maibritt valde en "alternativ parkering" i protest – och vaknade upp med en p-bot i vindrutan dagen efter.

Men Ann Maibritt fick rätt och slapp betala.

– Jag tycker att det är ett smart sätt att parkera, säger hon själv.

I mars 2017 hade Ann Maibritt Ehlers från danska Amager, i Köpenhamn, problem att hitta en parkeringsplats nära bostaden.

– Jag kom hem den natten och det fanns helt enkelt inga parkeringsplatser i grannskapet. Inte heller på sidogatorna, berättar Ann Maibritt.

Däremot fann hon en smart lösning.

Ann Maibritt parkerade bilen tvärs över den markerade parkeringsrutan. Dessutom mellan två redan parkerade bilar. I och med att Ann Maibritts lilla Peugeot alltjämt befann sig inom markeringen förmodade hon att det är en godkänd parkering.

Foto: Privat

Dagen efter hittade dock Ann Maibritt en p-bot i vindrutan.

510 danska kronor, motsvarande ungefär 670 svenska kronor, låg boten på.

– Jag blev jätteirriterad och gick direkt upp till lägenheten igen för att ringa och klaga, säger hon till tidningen BT.

"Ett smart sätt att parkera"

Till saken hör att Ann Maibritt tidigare har parkerat på ett liknande vis och då fått godkänt av en annan parkeringsvakt, i och med att bilen faktiskt står inom den angivna parkeringsrutan, enligt henne själv.

Ann Maibritt överklagade p-boten och i juni förra året fick hon till slut ett svar:

Överklagan hade behandlats och p-boten annullerats då den ansågs felaktig.

Foto: Privat

Trafikkontoret i Köpenhamn varnar dock inför framtiden och skriver i sitt brev till Ann Maibritt att polisen däremot kan utfärda parkeringsböter om de anser att parkeringen utgör en trafikfara.

För Ann Maibritt blev hennes överklagan en seger, och ett halvår senare har historien nu blivit en snackis i Danmark och danska medier.

Ann Maibritt har flera gånger tidigare påpekat att det är brist på parkeringsplatser i Köpenhamnsregionen.

– Jag tycker att det är ett smart sätt att parkera om du har en liten bil. Om alla gjorde det skulle det finnas många fler parkeringsplatser i staden, säger hon till BT.

En del arga människor

Till danska TV2 säger Ann Maibritt att hon inte vill uppmana andra bilister att parkera olagligt, men att hon anser att något måste göras då parkeringsplatserna är mycket få i området.

Ann Maibritt kallar det själv för "alternativ parkering". 

"Kanske alla vi med små bilar borde parkera så här i framtiden", skriver hon på Facebook.

På Facebook har reaktionerna varit blandade.

– Det är allt från arga människor som i vrede citerar trafiklagarna, att man ska parkera i färdriktningen, till vänliga personer som stöttar mig, säger Ann Maibritt till TV2.

https://www.instagram.com/p/BdWvmifgwrS/

 

https://www.facebook.com/amehlers/posts/10154372595921362

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag