Nyfiken i en strut. Per Brunberg fick sälja sin kvalitetsglass på mässan – men bara om folk inte åt den. "Jag trodde det var Dolda kameran", säger han. Foto: PRIVAT
Nyfiken i en strut. Per Brunberg fick sälja sin kvalitetsglass på mässan – men bara om folk inte åt den. "Jag trodde det var Dolda kameran", säger han.  Foto: PRIVAT

Fick kasta exklusiv lyxglass för 20 000

Publicerad

Först tjatade arrangörerna på blekingen Per Brunberg, 62, att han skulle komma till Malmömässan och sälja sin exklusiva, hemmagjorda kvalitetsglass.

Men när han kom dit fick han säljförbud – och åkte hem igen. Med glass för 20 000 som han inte blir av med.

– Jag trodde först det var "Dolda kameran". Så dumt var det, säger Per.

Per Brunberg på Björketorps gård i Ronneby kommun tillverkar glass av mjölk från gårdens ekologiska kor, grannens ägg och med honung från bikupor som slungats på gården. Han har experimenterat fram ett 30-tal smaker med allt från Ahlgrens bilar till Mackmyra whisky.

En av medarbetarna hos företaget Numera mässor ringde gång på gång till Per och övertalade honom till sist att medverka i arrangemanget "Gårdens mat" i samband med lantbruksmässan Mila i Malmö 18–20 februari.

– Jag var rätt tveksam. Februari är inte bästa tiden för glasstillverkning. Men till sist gav jag med mig och lovade ställa upp, säger Per Brunberg.

Köade för Pers glass

Han hyrde in en glasad försäljningsdisk, bokade hotellrum och körde i gång. Det gick lysande och folk stod i kö för sina strutar – tills Pers kontaktperson från mässan kom fram och sa att han måste sluta.

– Det var helt ofattbart, jag trodde inte det var sant. Han sa att det var bara mässans restaurang som fick sälja sådant som skulle ätas inne i lokalerna. När jag sa "har du kommit på det nu?" sa han att jag kunde sälja glass i burkar och skicka med strutar som folk kunde fylla utanför.

– Jag fortsatte till klockan 18 och sedan packade jag ihop och åkte hem. Fast jag blev inlåst och höll inte på att komma därifrån alls. Det var rena snurren, säger Per Brunberg.

Nu har han glass för 20 000 kronor i kylen som han inte kan bli av med. Glass som varit tinad och frysts igen.

– Den är ätbar men inte säljbar. Det här blir ett dyrt äventyr. Den där mässavgiften vet jag inte om jag vill betala, säger Per.

Projektledaren beklagar

Projektledaren Ann-Christin Pettersson på Numera mässor säger att hon är ledsen över att Per Brunberg upplever att han fått muntliga besked som inte stämmer. Hon beklagar att han valde att lämna mässan.

– Han valde själv att packa ihop när detta påtalades. Det är jättetråkigt att det blev så här. Vi hade gärna velat at han fanns kvar alla dagarna, säger hon.

– Men vi har skickat ut skriftlig information till alla utställare om vad som gäller. Man får bara sälja mat som är förpackad och avsedd att förtäras utanför lokalerna. Glassen får säljas som i vilken matvarubutik som helst.

Men Ann-Christin Pettersson poängterar också att Numera mässor vill ha nöjda kunder – och att företaget därför tänker ta kontakt med Per Brunberg när mässan är över.

– Vi kommer att ha en dialog med utställaren i efterhand och göra vårt absolut bästa för att hantera detta så bra som möjligt, säger hon.

Nu närmast ser Per fram emot finalen i Melodifestivalen. Då levererar Björketorps gård desserten till de 2 000 VIP-gästerna i Friends arena.

Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag