Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fick jobb via Linkedin – nu utvisas Latif, 35

"Jag är väldigt ledsen", säger Syed Latif som nu utvisas till Bangladesh.
Foto: Privat

Syed Latif, 35, nekas uppehållstillstånd eftersom han fick sitt jobb via Linkedin.

Nu har Högsta förvaltningsdomstolen avslagit hans överklagan – i dag utvisas han.

– Jag är väldigt ledsen. Det känns bara så orättvist, säger han om beslutet.

De rättsliga turerna har varit många. Men i går kom det slutgiltiga beskedet: Högsta förvaltningsdomstolen tar inte upp fallet.

I dag klockan 07.30 fördes Syed Latif från Malmö av personal från Migrationsverket eftersom han nekats uppehållstillstånd.

Syed Latif kom till Sverige från Bangladesh för sex år sedan som student. Efter att ha avslutat sina studier fick han jobb i landet – via sajten Linkedin.

Men när 35-åringen sedan skulle söka uppehållstillstånd blev det avslag från Migrationsverket.

Politikern: "Helt vansinnigt"

Myndigheten menade att Syed Latif inte hade rätt att stanna i landet eftersom tjänsten inte utannonserats via Arbetsförmedlingen och den europeiska jobbportalen Eures. Medborgare inom EU/EES och Schweiz har företrädesrätt och måste därför ha haft möjlighet att se jobbannonsen.

Att Linkedin har flera hundra miljoner användare spelade ingen roll i sammanhanget, företrädesrätten var, enligt Migrationsverket, åsidosatt.

Sedan dess har Syed Latifs fall fått stor uppmärksamhet och han har fått en enorm respons. En av dem som reagerat är EU-parlamentariker Fredrik Federley (C).

– Det är ju helt vansinnigt. Det är fler som har tillgång till Linkedin än till Arbetsförmedlingen och det finns fler tjänster på Linkedin än på den europeiska platsportalen Eures, har han tidigare sagt till TT.

Tackar för stödet

Syed Latif beskriver själv beslutet som orättvist, han hade in i det sista hoppats på att fallet skulle ta en annan vändning.

– Jag har ju inte gjort något fel, men ändå straffas jag. Jag har aldrig velat utnyttja systemet utan jag har lärt mig svenska, betalat skatt och jobbat.

Samtidigt säger han att han kommer att respektera beslutet.

– Men jag är förstås jätteledsen. Jag har ju förlorat allt: Jobb, vänner. Självklart vill jag få komma hem till Bangladesh och träffa mina föräldrar för första gången på sex år. Men inte på det här sättet.

Han vill också passa på att tacka för det enorma stödet han fått.

– Jag vill tacka alla som kämpat emot orättvisorna. Jag har bara fått meddelanden där det står "du har rätt" och "vi står på din sida". Jag är stolt över det svenska folket.

Syed Latif hoppas också att hans fall kan få Migrationsverket att gör andra bedömningar i framtiden.

– Det hjälper ju inte mig, men förhoppningsvis kan det hjälpa någon annan.


Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!