Patienten vårdades på en korttidsplats för rehabilitering efter en sjukhusvistelse, och behandlades med antibiotika för ett besvärligt sår.
På boendet drabbades patienten under nyårshelgen av lågt blodtryck, sjukdomskänsla, oro, andnöd samt smärta och klåda, och bad om att få besök av en läkare.
Personalen på boendet kontaktade flera gånger extern sjuksköterska i beredskap – ”men hembesök görs inte”, skriver ledningen för boendet i sin anmälan av händelsen.
Ge något lugnande
Avtalet mellan boendet och sjuksköterskeberedskapen stadgar att det är sjuksköterskorna som bestämmer om sådana besök ska göras.
I stället fick personalen på boendet rådet att ge patienten ”behovsläkemedel mot smärta och oro”.
Den 2 januari avled patienten – men det är oklart vilken betydelse de uteblivna besöken har haft.
”Oklart om händelserna kan ha varit bidragande till att förloppet påskyndades och att patienten avled. Situationen har dock inneburit otrygghet och oro för patienten under händelseförloppet”, heter det.
”De har agerat fel”
Boendet pekar i sin skrivelse till Ivo (Inspektionen för vård och omsorg) ut beredskapssjuksköterskorna som försumliga, och skriver att ”de berörda sjuksköterskorna agerat fel i sin handläggning av ärendet”.
”Allvarlighetsgraden är katastrofal”, bedömer ledningen för boendet. ”Händelsen berodde på att beredskapssjuksköterskornas bedömning brast och att korrekta åtgärder inte vidtogs.”
Patientens barn är också kritiska till att varken sjuksköterska eller läkare gjort en bedömning på plats.