Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fick betala sjukhus – trots extraförsäkring

<p>"Man blir besviken. Nu kommer jag aldrig mer resa utomlands", säger Gun Sandell.<br></p>Foto: Peo Möller
<p>Gun Sandell var på en två veckors semester på Cypern när hon blev akut sjuk.</p>Foto: Håkan Boström

När kol-sjuka Gun Sandell, 78, skulle åka på semester köpte hon en extra reseförsäkring för att känna sig trygg.

Men trots flera försäkringar får hon nu själv stå för sjukhusräkningen och resan hem på nära 75 000 kronor.

– Man blir besviken. Nu kommer jag aldrig mer resa utomlands, säger hon.

FAKTA

Här är reglerna som stoppar Gun

Ett par klausuler i Guns försäkringar sätter stopp för att hon ska få ersättning.

Den ena säger att reseförsäkringen bara gäller akut vård. Den som lider av en kronisk eller allvarlig sjukdom kan därför bara få ersättning om sjukdomen beror på en akut försämring som inte hade kunnat förutses innan avresa.

Den andra klausulen säger att det inte går att få någon ersättning om det skett en försämring i sjukdomstillståndet under de gångna tre månaderna.

Eftersom Gun Sandell fick vård med syrgas hemma i Malmö den 10 juli har det alltså bara gått två månader innan resan.

Malmöbon Gun Sandell brukar ett par gånger varje år åka utomlands. När hon reser åker hon gärna till Medelhavet eftersom värmen gör henne gott.

Nyligen packade 78-åringen resväskorna för en två-veckorsresa till Cypern.

Förutom reseförsäkring som ingår i hemförsäkringen valde Gun Sandell även att köpa till en extra försäkring via researrangören.

– Jag brukar alltid teckna den här typen av försäkring om det skulle hända något. Är man i den här åldern åker man inte på vinst och förlust, säger hon.

Fick en infektion

Men nio dagar in på den senaste resan hände plötsligt något.

Gun Sandell kunde inte ta sig ner till frukosten och upplevde att hon inte kunde andas ordenligt.

– Så de skickade efter en doktor som undersökte mig och sedan fick jag åka ambulans till sjukhus, säger Gun Sandell.

Läkarna konstaterade att 78-åringen drabbats av en infektion och hon blev inlagd på intensivvårdsavdelningen. Eftersom Gun Sandell sedan nästan 20 år tillbaka lider av kol drabbas hon hårdare

– Men jag blev väldigt väl omhändertagen. På sjukhuset fanns dessutom två tjejer, en svensk och en norsk, som hjälpte mig med översättning när jag inte förstod, säger hon.

Oklar hemresa

Men efter fem dagar kom ett samtal från SOS International. Kvinnan som ringde förklarade att ingen av Guns försäkringar gällde eftersom hon två månader innan Cypernresan legat inne på sjukhus hemma i Malmö för behandling av sin kol.

– Jag blev helt chockad. Att jag blev sjuk nere på Cypern hade ju ingenting med kol att göra, men det ansåg försäkringsbolagen. Nu hade jag ingen aning om hur jag skulle komma hem, säger

Hemma i Sverige fick hennes äldste son ta tag i problemen och kunde till sist få hem sin mamma.

Notan: 75 000 kronor

Enligt läkarna i Cypern var det inte säkert för Gun Sandell att sätta sig på ett flygplan utan att ha med sig sjukvårdspersonal. Men efter tolv dagar på sjukhus fick hon klartecken att åka hem och sonen bokade in henne på ett reguljärflyg.

Förutom flygbiljetten på 5000 kronor har Gun Sandell nu en sjukhusräkning på 7 500 euro – ungefär 70 000 svenska kronor – att betala ur egen ficka.

– Klart man blir besviken. Det vore ju bättre att de berättade hur det låg till och förklarade att man måste vara frisk för att försäkringen ska gälla, säger hon.

Hon vill nu passa på att varna andra.

– Jag vill inte att någon annan ska råka illa ut för att de inte har läst det finstilta.

Olyckligt när kunden kommer i kläm

Den extra försäkring som hon tecknade genom resebyrån täcker inte kostnader för sjukhusvistelser, det är ett fall för hemförsäkringen, enligt Trine Andrup Kommunikationschef på Gouda Reseförsäkringar.

– Vi erbjuder ett komplement till hemförsäkringen, vår försäkring ger ersättning för förlorade semesterdagar och vi kan också täcka delar av självrisken, men sjukvårdskostnaderna är en fråga för hemförsäkringen.

Om kunderna har förhoppningar på att försäkringen ska täcka mer än så är det olyckligt menar hon.

– Vi önskar inte att våra kunder kommer i kläm utan förstår vad det är de köper. Vi genomför ett stort arbete för att undvika detta.

Enligt If Skadeförsäkring som tillhandahåller Gun Sandells hemförsäkring ska den som är kroniskt sjuk alltid kontakta en läkare innan en resa.

– En försäkring täcker endast kostnader för skador eller sjukdom som uppkommit plötsligt och oväntat. Försäkringen täcker därför inte kostnader som orsakas av ett vårdbehov som är känt redan när resan påbörjats, eller ett hälsotillstånd som du har fått vård för inom 3 månaderna före avresan, säger Jessica Källman, presschef på If Skadeförsäkring.

Ansöka hos Försäkringskassan

Även om försäkringarna inte gäller har Gun Sandell en chans att få viss ersättning.

Viktoria Sjöberg, rättslig expert på Försäkringskassan, hänvisar till ersättningslagen.

– Patienten har rätt till ersättning för vård som annars getts i Sverige. Vi ersätter upp till det belopp som vården hade kostat i det landsting hon tillhör, minus patientavgifterna. Hon får göra en ansökan till oss och skicka med kvitton på alla utgifterna, så gör vi en utredning, säger hon till Sydsvenskan.

Men några nya utlandsresor blir det inte för Gun Sandell.

– Inte när man måste vara miljonär för att bli sjuk utomlands. Då håller jag mig hellre hemma.