Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fiaskot: Malmö köpte lås för en miljon – används inte

Malmö stad lade ut omkring en miljon på nyckelfria lås – som inte har kunnat användas.
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Malmö stad betalade omkring en miljon kronor för nyckelfria lås till hemtjänsten.

Men när var affären var klar kom beskedet att låsen inte kan användas.

Några pengar har inte betalats tillbaka till staden.

Inköpen av de nyckelfria låsen gjordes 2016, för en närmare en miljon kronor fick Malmö stad 1200 lås. Tanken var att de skulle höja säkerheten inom hemtjänsten, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

I upphandlingen valde man en mobilversion från Microsoft. Tanken var att man skulle kunna öppna låsen med mobiltelefoner.

Inga telefoner

Men affären hann knappt genomföras innan Microsoft meddelade att de skulle upphöra med tillverkningen av mobiltelefoner. Då hade Malmö stad redan hunnit installera 500 lås, som alltså inte går att använda eftersom det inte finns några telefoner som kan låsa upp låsen.

– 250 av dem har vi fortfarande inte tagit ner, säger Göran Källmark, chef för enheten för digitalisering och välfärdsteknik i hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen till SVT.

I et försök att ändå få någon slags nytta av låsen är Malmö stad i färd med nya upphandlingar. Förhoppningen är att hitta en lösning där man kan använda låsen ändå. 

Malmö fick inte pengar tillbaka

Göran Källmark säger till SVT att det finns en hel del alternativ som skulle kunna fungera.

Han säger också att han inte betraktar det inträffade som särskilt misslyckat.

– Det var omöjligt för oss att veta att de skulle sluta att tillverka sina telefoner, därför ser jag det inte som ett misslyckande, säger han.

Malmö stad har inte fått tillbaka några av de pengar som har lagts ut på de 1200 låsen för närmare en miljon kronor, skriver SVT Nyheter Skåne.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!