Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fi-politikerns bil stals och förstördes under debatt

Bilen förstördes, och enligt Toktam Jahangiry går den inte längre att köra. Foto: Privat
Toktam Jahangiry står på fjärdeplats på Feministiskt initiativs lista till EU. Foto: Feministiskt initiativ

Fi-politikern Toktam Jahangiry fick sin bil stulen under en debatt. 

Kort senare hittades den totalförstörd – och med värdesaker i – vid en damm.

– Jag tror att det är ett hatbrott, säger hon.

Toktam Jahangiry från Malmö står på fjärde plats på Feministiskt initiativs lista till EU-valet. Hon deltog tidigare i veckan i en debatt på folkbiblioteket i Hylte.

Det var efter arrangemanget som Toktam Jahangiry upptäckte att sin två år gamla Skoda var försvunnen. 

Hon hade lämnat sin väska – med bilnyckeln i – på en tom stol under själva debatten. 

Bilen är, precis precis som väskan, prydd med ett Fi-märke och stod parkerad utanför byggnaden. 

– När jag kom ut till parkeringen var bilen inte där. Jag tänkte att jag skulle trycka på knappen på nyckeln så att det skulle låta, men så upptäckte jag att nyckeln inte var i väskan. Då förstod jag att någon stulit min bil, säger hon. 

”Tror att det är hatbrott”

Kort före att Toktam Jahangiry upptäckte att hennes bil var försvunnen hade ett vittne i Hyltebruk hittat hennes Skoda. Vittnet reagerade först på att bilen körde i hög hastighet inte i Hylte. En stund senare stod bilen totalförstörd vid en damm. 

Eftersom bilen är skriven på hennes man tog vittnet först kontakt med honom.

– Min man ringde mig och var upprörd och frågade om jag mådde bra. 

Polisen har inledningsvis rubricerat ärendet som tillgrepp av fortskaffningsmedel och stöld. En surfplatta och småsaker stals ur bilen. 

Men det som fick Toktam Jahangiry att reagera var att andra värdefulla saker, som två mobiltelefoner, en laptop och en GPS låg orörda i fordonet. 

– Jag tror att det är ett hatbrott. Det här var ett planerat event och informationen om vilka politiker och partier som skulle vara där var offentligt. Både min bil och väska hade en Fi-logga och jag var på scen som politiker. Tyvärr är det inte första gången jag som politiker råkar ut för hot och hat, säger hon.

– Men jag vill inte vinna politiska poäng på det här, det handlar inte bara om mig eller mitt parti. Utan det handlar om alla partier, oavsett parti. Det är ett hot mot demokratin och mot folket som valt oss. Jag blev väldigt rädd när jag såg bilen och när min familj trodde att något hänt mig. 

Lugn debatt

Personen som stal Toktam Jahangirys bil såg till att den var i ett okörbart skick – och fordonet bogserades från platsen. 

– En tjuv gör inte så här, när en bil kör mot cement eller en sten hörs det ju och skapar uppmärksamhet. Men jag kan självklart inte bevisa något förrän polisen har hittat personen.

Enligt en Stina Lindgren på Europa Direkt Halland, som var moderater under debatten, rådde det inte särskilt någon hätsk stämning under evenemanget, skriver SVT Nyheter Halland.

– Absolut inte. Vi var alla i chock när hennes bil var borta. Det var ett väldigt litet evenemang, kanske ett 40-tal personer på sin höjd i lokalen, säger hon till SVT Nyheter Halland.