Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fetma riskfaktor för manlig bröstcancer

Forskare vid Lunds universitet har deltagit i studien som visar att risken för manlig bröstcancer ökar ju större övervikten är.
Foto: GETTY IMAGES

Män med övervikt löper större risk för att drabbas av bröstcancer. Det visar en studie som bland annat forskare från Lunds universitet deltagit i.

Studien pekar också på att riskerna ökar ju mer överviktig någon är.

– Studien är även intressant när det gäller bröstcancer hos kvinnor, säger Håkan Olsson, cancerforskare vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande.

Under ett decennium har det internationella nätverket med bland annat forskare från Lund studerat 2 400 män med bröstcancer och 52 000 män utan bröstcancer. Tidigare har mindre studier visat på ett samband mellan övervikt och bröstcancer hos kvinnor över 50 år, men den nya studien bekräftar sambandet även finns för män.

– Det här är en av de största studier som gjorts om manlig bröstcancer och den visar inte bara att fetma är en riskfaktor, den visar dessutom att risken ökar ju större övervikten är. De män i studien som hade högst BMI, de som ofta har förhöjda östrogennivåer, hade 35 procent ökad risk att drabbas jämfört med de som hade lägst BMI, säger Håkan Olsson i ett pressmeddelande.

Andra faktorer

Men studien visar även på andra riskfaktorer. Män med Klinefelters syndrom, ett sällsynt genetiskt tillstånd, och personer med överflödig bröstvävnad har också en ökad risk att drabbas av bröstcancer.

– När det gäller de allra flesta fall av manlig bröstcancer kan det vara svårt att peka ut en enskild riskfaktor som orsakat cancern. Men de riskfaktorer vi sett i den här studien har varit tydliga och är intressanta även när det gäller bröstcancer hos kvinnor, säger Håkan Olsson.

Resultatet från den nya studien publicerades nyligen i "Journal of National Cancer Institute".

Manlig bröstcancer

• Varje år upptäcks mellan 50 och 75 nya fall av manlig bröstcancer i Sverige.

• Antalet kvinnor som insjuknar är cirka 100 gånger fler än antalet män.

• Männen är också i genomsnitt tio år äldre än kvinnorna när de får sin bröstcancerdiagnos. Männen är drygt 70 år och kvinnorna är omkring 62-63 år.

• Behandling och prognos är ungefär samma för män som för kvinnor.

Källa: Lunds universitet