Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Festivalbesökarnas kiss återvinns till öl

En av uppsamlingsstationerna för råvaran under förra årets festival. Foto: Press
Ölet har givetvis fått namnet Pisner. Foto: Press
Ölbryggningen har skett med malt gödslat med 50 000 liter festivalkiss. Foto: Press

Roskilde lockar varje år tiotusentals festsugna besökare.

Och de gör som festivalbesökare gör mest: dricker öl och kissar.

Nu presenterar ett dansk bryggeri en öl som görs med malt gödslad med urin från festivalbesökarna.

Alla som besökt Roskilde delar samma fina minne: musik, tältromantik och allmänt hygge. Till de mindre trevliga minnen som tenderar att etsa sig fast i hjärnan hos tidigare festivalbesökare är den fräna doften av urin som efter några dagar brukar lägga sig över festivalfälten utanför Roskilde.

Nu har ett dansk bryggeri lurat ut ett sätt att på ett miljövänligt vis använde i alla fall delar av de enorma mängder urin som festivalens besökare varje år lämnar efter sig.

Orsakat missförsånd

Enligt TT har företaget samlat in 50 000 liter urin under förra årets festival, urin som nu använts för att gödsla den malt man använder när man brygger öl. Pilsnerns namn: givetvis "Pisner".

Detta lite ovanliga grepp har redan innan ölen finns ute till försäljning orsakat vissa missförstånd.

– När det blev känt att vi börjar brygga Pisner trodde många att vi filtrerade urin och hällde det i ölen och det gav oss ett gott skratt, säger Henrik Vang, vd på Nørrebro Bryghus.

Kommer i juni

Cirka 60 000 flaskor har det blivit och projektet har vållat stor uppståndelse. Processen har till och med förärats ett namn av den danska jordbruks- och livsmedelsorganisationen Landbrug & Fødevarer, som döpt företeelsen till "beercycling", ett bra exempel på miljövänlig cirkulär ekonomi.

Men den som är sugen på lite kissöl får ge sig till tåls: Pisner finns inte ute till försäljning förrän i juni, enligt TT.