Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Festivalbesökare misstänks ha drabbats av dödlig smitta

Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: JENS NOERGAARD LARSEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Besökare på Roskildefestivalen i Danmark kan ha fått en smittsam sjukdom.

Det efter att en 16-årig flicka påträffats med symtom på epidemisk hjärnhinneinflammation, skriver dansk polis i ett pressmeddelande.

Enligt den danska tidningen Dagbladet har Patientsäkerhetsstyrelsen identifierat alla personer på Roskildefestivalen som kan ha smittats. De har kontaktats för att få förebyggande behandling.

– Vi vill gärna understryka att risken för att bli smittad är mycket liten, säger Bente Møller från styrelsen för Patientsäkerheten i pressmeddelandet enligt Dagbladet.

Trots det har polisen alltså gått ut med ett pressmeddelande, där man varnar för sjukdomen epidemisk hjärnhinneinflammation. Sjukdomen är ovanlig, men livshotande och kan ge bestående besvär.

Bland annat kan man bli smittad genom närkontakt, saliv, kyssar eller nysningar. Symptom att vara uppmärksam på är till exempel kraftig huvudvärk, illamående, feber och utslag.

Epidemisk hjärnhinneinflammation orsakas av olika typer av meningokockbakterier och finns i hela världen, men är vangligast i västra och centrala Afrika.

Roskilde: ”Kan vara en allvarlig sjukdom”

Roskildefestivalen har informerat om sjukdomsfallet över sin Facebook-sida.

Ung kvinna på Roskildefestivalen misstänks ha fått menigokockssjukdom”, skriver festivalen.

Risken att smittas med meningokockssjukdom är mycket liten, med det kan vara en allvarlig sjukdom. Om man blir akut dålig med påverkat medvetenhet bör man ringa 112”, skriver festivalen på sin Facebook-sida.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!