Danska Roskildefestivalen hann knappt böja förrän den första skandalen var ett faktum. Foto: Martin KarlgrenDanska Roskildefestivalen hann knappt böja förrän den första skandalen var ett faktum. Foto: Martin Karlgren
Danska Roskildefestivalen hann knappt böja förrän den första skandalen var ett faktum. Foto: Martin Karlgren
Intill festivalområdet ligger ett hundpensionat och plötsligt ställde sig ett stort antal besökare vid staketet och kissade hundarna rakt i ansiktet. Foto: PrivatIntill festivalområdet ligger ett hundpensionat och plötsligt ställde sig ett stort antal besökare vid staketet och kissade hundarna rakt i ansiktet. Foto: Privat
Intill festivalområdet ligger ett hundpensionat och plötsligt ställde sig ett stort antal besökare vid staketet och kissade hundarna rakt i ansiktet.  Foto: Privat

Festivalbesökare kissade på hundar

Publicerad

Danska Roskildefestivalen hann knappt börja förrän den första skandalen var ett faktum.

Intill festivalområdet ligger ett hundpensionat och plötsligt ställde sig ett stort antal besökare vid staketet och kissade hundarna rakt i ansiktet.

Roskildefestivalen, Nordens största musikfestival, slog upp portarna för 46:e året på lördagen. Festivalen besöks bland annat av tusentals svenskar.

Men det hann bara gå en dag innan den första skandalen var ett faktum, rapporterar danska tidningen Ekstrabladet.

Alldeles intill festivalområdet finns ett hundpensionat, en ideell verksamhet som drivs av Dyrens Beskyttelse. Festivalbesökarna har redan ställt till med stora problem för ledningen för hundhemmet.

Enligt den danska tidningen ska ett antal av besökarna först ha ställt sig och kastat in skräp och matrester till hundarna vid de tillfällen när hundarna får röra sig fritt i rastgårdarna.

Kastade in plastbestick

– Det har varit allt från plastbestick till matrester och ölburkar, säger Henrik Buchholdtz, chef för anläggningen. Vi har tvingats vara särskilt uppmärksamma på vilka matrester det handlar om, kycklingben till exempel kan vara farligt för hundarna att sätta i sig.

På hundpensionatet finns för närvarande 33 hundar och de sägs redan vara mycket påverkade av festivalen.

Enligt Henrik Buchholdtz blir hundarna stressade av både festivalbesökarna och den höga musik som spelas från de olika scenerna på festivalområdet.

Kissade på hundarna

Men det som har varit särskilt utmärkande ska vara en händelse när ett antal festivalbesökare lyckades kalla till sig en del av hundarna - och sedan ställde sig och kissade på djuren rakt i ansiktet.

– Det är ju helt förkastligt, ett vidrigt beteende, säger Henrik Buchholdtz till Ekstrabladet.

Tidningen har inte lyckats få någon kommentar till händelserna från ansvarig arrangör.

Stort område

Roskildefestivalen börjar officiellt på onsdag och pågår veckan ut. Men redan på lördagen släpptes de besökare som önskade in på området för "warm up-konserter".

Festivalområdet, som är 25 fotbollsplaner stort, besöks av cirka 75 000 personer som kan se tvåhundra artister. Kändisar som framträder i år är bland andra Red Hot Chili Peppers och Neil Young.

Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag