Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ferraribedragaren levde lyxliv med andras pengar

En Ferrari som leasats blev eldhärjad utanför 30-åringens villa i Blekinge. Här är ett av få foton på honom med en av hans två Ferraribilar.Foto: Privat
Thomas Martinson försvarar Ferrarimannen.Foto: ROGER VIKSTRÖM
Det här dokumentet från en sparbank intygar att Ferrarimannen har flera företag och är finansiellt starkt.

Han kallas för Ferraribedragaren, en 30-årig man från Blekinge som erbjöd investeringar som skulle ge snabba pengar och stora vinster. Han levde själv ett liv i lyx, körde Porsche och Ferrari. 

Men investeringarna han lovade utreds i dag som misstänkta bedrägerier. Han krävs på cirka 85 miljoner kronor. Utredningen mot honom är inne i slutfasen.

– Jag och min familj kommer snart tvingas sälja vårt hus, säger en som trodde på Ferrarimannens löften och nu pressas hårt av inkassobolag.

Den 25 oktober 2017 kom personal från Kronofogden till en villa i Blekinge. De var där på uppdrag av kammaråklagare Kjell Janneson. Vid den här tidpunkten ansåg åklagaren att det fanns fodringar på cirka 50 miljoner kronor på 30-åringen. Investerarna som lurats och gått till polisen finns bland annat i Göteborg, Blekinge, och Småland.

I dag uppskattar kammaråklagare Kjell Janneson att kraven uppgår till cirka 85 miljoner kronor, pengar som investerats hos den misstänkte Ferraribedragaren av privatpersoner i tron att de skulle få en snabb och betydande vinst. 

Istället fick de skulder och riskerar få gå från hus och hem efter att enligt vad de uppgett för polisen ha tagit stora lån på 30-åringens inrådan. Pengarna har senare spårats till hans privata konto. 

Utredningen börjar närma sig slutfasen.

Ferrarimannen ska ha haft väskor fyllda med kontanterFoto: Privat

Lovades snabb återbetalning

– Jag tror att vi kommer att kunna bli klara i maj eller juni. Det hänger lite grann på hur vi får tag på folk som ska höras och åtal blir kanske i augusti, säger Kjell Janneson.

Vad är det för typ av brott ni misstänker att 30-åringen begått?

– Man kan säga att det är någon typ av investeringsbedrägeri. Han har sagt att folk ska investera i hans verksamhet men mesta delen av tiden har han inget företag eller så har företagen som man ska investera i gått i konkurs. Vi anser inte att det är gjort i näringsverksamhet. Han har ingen sådan verksamhet. Men det folk fått höra som lånat honom pengar har fått höra att det ska bli snabb återbetalning av de utlånade beloppen och att alla ska få någon typ av bonus, säger Kjell Janneson.

Åklagaren misstänker att bedrägerierna ha pågått från juni 2014 till november 2017 och att det handlar om sammanlagt 96 misstänkta bedrägerier.

Nekar genom sin advokat

– Han menar att han inte har bedragit någon och förnekar brott. De som har langat in pengar har varit medvetna om vad det har varit frågan om. De har väl gjort det med en förväntan om goda affärer. I vissa fall har också så skett, säger advokaten Thomas Martinson som är Ferrarimannens ombud.

Men om investerarna anser sig ha blivit lurade - vart tog pengarna vägen?

En möjlig ledtråd kan vara vad som fanns i Ferrarimannens villa. Vid en genomgång av inventarierna fann Kronofogdens personal att innehavaren levde ett utomordentligt bekvämt liv omgiven av sådant som få har råd med. Stereon var inköpt hos Bang & Olufsen och Bose, där fanns manschettknappar från exklusiva Burberry värda cirka 1800 kronor, kavajer rån Hugo Boss och Cavaliere samt glasskulpturer från Kosta Boda. I ett förråd fanns en åkgräsklippare tillverkad av Cub Cadet som betingar ett nypris på cirka 50 000 kronor.

Jakten på tillgångarna

Nästan exakt en månad tidigare hade 30-åringen tagits av polis vid nattklubben Sturecompagniet i Stockholm. Vid avvisiteringen fann poliserna att Ferrarimannen hade en exklusiv handledsväska från Louis Vuitton värd cirka 3 000 kronor. Han hade dessutom 170 000 kronor i kontanter. Han visade sig också ha plånbok och ett etui av samma märke. Samtliga tre föremål värderas till sammanlagt 4 000 kronor. 

Men det här var bara inledningen, den 20 november samma år lokaliserade en kronokommissarie en av 30-åringens bilar, en Ferrari värd 900 000 kronor som han ställt i en oanvänd förrådslokal i Malmö. Ungefär samtidigt tog andra kronofogdar en Porsche Panamera värd cirka 600 000 kronor och en Range Rover värd 500 000 kronor.

Här i ett industriområde hittade kronofogden 30-åringens andra Ferrari som han ställt i ett hyrt förråd.Foto: Micke Ölander

Flydde från Sverige

Vid det här laget hade dock 30-åringen lämnat Sverige efter att en av hans två Ferraribilar börjat brinna utanför hans villa.

– Jag har inte känt mig hotad. Jag vet inte vad det här kan bero på, sa han till SVT Nyheter Blekinge strax efter händelsen.

Men oavsett eventuell hotbild hade betydande problem uppstått för Ferrarimannens påstådda affärsverksamhet. Under hösten 2017 kom den första av en lång rad krav på honom till Kronofogden. 

Kammaråklagare Kjell Janneson hade samtidigt fått ett allt fastare grepp om misstankarna mot 30-åringen och hans löften om snabba pengar. Anmälningarna mot Ferrarimannen formligen forsade in till polisen. I dag utreds 96 bedrägerianmälningar mot honom.

Pressas av inkassobolag

 De privatpersoner som hade kommit i kontakt med Ferrarimannen hävdar att han gett dem löften om investeringar som skulle ge snabb och rejäl avkastning. Kjell Janneson kunde efterhand konstatera att 30-åringens investeringslöften avsåg påstådda affärer med utländska banker, fastigheter, elektronikföretag och aktier.

När poliserna som utredde misstankarna följde investerarnas pengar fann de dock att deras insättningar inte gick till investeringar. Pengarna gick rakt in på 30-åringens privata konton, och användes till vad Janneson beskriver som allmän konsumtion.

Med andra ord sådant som kronofogdarna fann bland annat i 30-åringens bostad. Och lyxiga bilar.

Ferrarimannen hävdar genom sin advokat Martinsson att det handlade om investeringar och att en del investerar också fick pengar, alltså vinster.

Fick se falska överföringar

– Jo, det stämmer men jag fick också se förfalskade papper som visade att han gjort insättningar till mig som aldrig genomförts, säger en hårt drabbad man.

Samma person fick också se ett intyg från en sparbank att 30-åringen hade flera företag och var ”finansiellt stark”.

Han är bara en av många som känner sig grundlurade av Ferrarimannen. Den här mannen trodde på hans upplägg och tog lån efter lån som hade investerade i vad han trodde var en riskfri affär. I dag ser han framför sig att hans och familjens villa snart säljs på exekutiv auktion.

– Vissa långivare har varit förstående en tid när de förstått vad vi drabbats av men nu vill de inte vänta längre. Ingen normal löntagare klarar av att betala 20 000 kronor i månaden på lån, säger han.

Ferrarimannens flykt från Sverige slutade i ett marockanskt fängelse. Han greps efter att ha blivit internationellt efterlyst av Blekinge tingsrätt. Han kommer få ägna sommaren åt att gå igenom den omfattande utredningen mot honom på häktet. 30-åringen har vanan inne. 

Han har tidigare dömts för bedrägerier.