Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ferdi, 26, behöver vård dygnet runt - utvisas

Foto: Maths Olsson, Sydöstran.

Ferdi Haxhiu är 26 år gammal, väger bara 22 kilo, är svårt handikappad och behöver vård dygnet runt.

Nu ska han utvisas till Makedonien.

– De dödar min son genom att skicka tillbaka oss, säger Ferdis mamma Sabrije.

Tillsammans med sina föräldrar, Gafur och Sabrije, kom Ferdi till Sverige och Karlskrona för ett år sedan.

Familjen sökte asyl och hoppades på ett bättre liv – men drömmen gick i kras.

Uppehållstillstånd kan ges till personer med synnerligen allvarligt hälsotillstånd men enligt migrationsverket är Ferdi för frisk för att få stanna.

– Man anser att han inte är dödssjuk. För att få uppehållstillstånd ska man vara så sjuk att man löper risk att avlida om man flyttas. Och då finns det en docent som har uttalat sig om detta. Han är inte så sjuk. Däremot kommer det att blir svårt för honom att få adekvat sjukvård i Makedonien, säger familjens juridiska ombud Johnny E:son Wallin till Kvällsposten.

Kan varken gå eller tala

För 26 år sedan var Ferdi ett friskt och välmående barn men när han vid sex månaders ålder fick en svår neurologisk sjukdom efter en vaccinationsspruta vändes familjens liv upp och ned.

Ferdi har aldrig kunnat gå eller tala. Han har ofta ont, får epileptiska anfall och liggsår på kroppen då han ständigt är sängliggandes eller sitter i sin rullstol.

Flykten till Sverige skulle ha varit en nystart för familjen Haxhiu. Med rätt vård och medicinering hade Ferdi kunnat bli bättre men som asylsökande 26-åring har han få rättigheter.

– Han får akut vård när det behövs. I söndags var han kraftigt förkyld och fick många anfall. De hämtade honom och gav honom inhalering innan han skickades därifrån några timmar senare, säger Sabrije.

"Mår dåligt fysiskt och psykiskt"

Asylsökande barn har samma rättigheter till vård som alla andra barn i landet men eftersom Ferdi är vuxen får han inte ta del av rehabilitering, hjälpmedel och operationer.

– Barn har samma rättigheter till vård även som asylsökande. Är du däremot vuxen har du rätt till "vård som ej kan anstå" enligt regelverket, säger Bodil Sandén på migrationsverket till Sydöstran.

I praktiken innebär det att Gafur och Sabrije själva får vårda sin son dygnet runt.

– Oavsett om han har mått lite bättre eller varit jättesjuk så är det vi som har tagit hand om honom. Det är vi som har duschat honom. Det är vi som har bytt hans blöja. Det är vi som har matat honom. Vi mår dåligt både psykiskt och fysiskt, säger Sabrije Haxhiu.

Föräldrarna lever med konstant oro och tror att Ferdi inte kommer överleva om familjen skickas tillbaka till Makedonien.

– Där kan vi inte få ta del av den sjukvård som behövs, säger Sabrije.

Men det påståendet är felaktigt, enligt migrationsverkets.

"Ferdi Haxhius handikapp och sjukdomstillstånd har tidigare åberopats inom ramen för det lagakraftvunna utvisningsbeslutet såsom skäl för att uppehållstillstånd ska beviljas familjen. Såväl migrationsverket som migrationsdomstolen har härvid funnit att familjen Haxhiu inte gjort sannolikt att Ferdi Haxhiu skulle sakna möjligheter att få adekvat vård i hemlandet", skriver migrationsverket i sitt beslut.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!