Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Femton kommuner blir utan lucia

Noelle gör Lucia-succé på sociala medier
Femton skånska kommuner har slutat fira lucia.
Foto: CHARLOTTE GRAHAM/SHUTTERSTOCK / CHARLOTTE GRAHAM/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Femton skånska kommuner har slutat fira lucia. 

I år blir även Ängelholm, Hörby och Trelleborg utan det traditionella firandet skriver Sydsvenskan

– Det passar inte så bra i dagens samhälle, säger Viktoria Munck, kulturutvecklare på Hörby kommun, till P4. 

Nästan hälften av alla Skånes kommuner har stoppat den traditionella luciaröstningen – där invånarna får rösta fram årets lucia. 

– De här, nästan skönhetstävlingarna, bland unga tjejer funkar inte speciellt bra i dagens samhälle, säger Viktoria Munck, till P4. 

Det här året bryter även Hörby en 50-årig tradition då man struntar i att hålla ett officiellt luciatåg skriver Sydsvenskan. Anledningen är att ingen vill arrangera det. 

Ingen vill vara med och lussa

Man har från kommunens skola frågat både Kulturskolan och Svenska kyrkan men har i båda fallen fått ett nej. Ingen vill stå för kommunens luciafirande. 

Även i Ängelholm kommer de firande bli besvikna då lussetåget ställs in för i år. Lions har under tjugo år arrangerat stadens firande men har i år inte hittat tillräckligt många som vill delta. 

– Det är klart att jag är ledsen. Vi har verkligen försökt att göra det vi har kunnat, säger Gertie Hansson från Lions i Ängelholm till Sydsvenskan

Rekordstort luciatåg

Men för den som längtar efter skönsång och ljus i mörkret finns fortfarande hopp. Trots att Helsingborg i år slutat sin årliga tradition – där man kröner årets lucia inför en stor publik på Terasstrapporna – väntar man sig ett rekordstort luciatåg. 

Hälsingsborg City har i år slagit sig samman med gymnasieutbildningen Mega Musik för att kunna lussa på kontor och olika offentliga platser. 

Ljuskronan, den kommer vandra mellan ett tjugotal olika lucior, skriver Sydsvenskan

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!