Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Femte vargangreppet på kort tid i Skåne

Foto: SHUTTERSTOCK

Länsstyrelsen Skåne har efter ett femte vargangrepp på får beslutat att utöka skyddsjaktområdet för den varg som rör sig i norra Skåne. Skyddsjaktområdet utvidgas söderut och österut mot gränsen till Blekinge.

– Vi uppmanar djurägare att om möjligt öka tillsynen på sina djur och se över stängslingen.

Förra helgen gjordes tre angrepp på får mellan Osby och Visseltofta. I måndags konstaterades ett angrepp på nio får i Arkelstorp och i går tisdag besiktigades en tacka i Näsum som även den bedöms ha dödats av varg. Skåne har haft få vargangrepp de senaste två åren, men har nu haft fem angrepp på kort tid.

–Det finns en uppenbar risk för ytterligare angrepp. Därför fattar vi idag beslutet att utöka skyddsjaktområdet. Vår bedömning är att det är en och samma individ som utfört de alla fem angreppen i Skåne, säger David Börjesson, vilthandläggare på Länsstyrelsen Skåne.

DNA-analysen från de tre angreppen i Osbytrakten visar att det är en ung tikvarg, en andra generationens avkomma från en immigrerande varg. Viltskadecenter vid Sveriges lantbruksuniversitet klassar den som ej genetiskt värdefull. Tidigare analyser visar att samma varg angripit får i tre andra län sedan i maj.

Sedan tidigare har länsstyrelsen gett klartecken till skyddsjakt på varg i Osbytrakten där flera vargangrepp inträffat. 

Hittills har ingen varg skjutits där.

De senaste två angreppen mot får har skett i närheten av Kristianstad och frågan om utökat område för skyddsjakt prövades på nytt under ett möte på Länsstyrelsen Skåne under onsdagen. 

Uppmanas hålla koll

Fårägare uppmanas att hålla ett extra öga på sina får och se över stängslen.

- Med hänsyn till att vi nu har sammanlagt fem angrepp i nordöstra Skåne under en kort tidsperiod uppmanar vi djurägare att om möjligt öka tillsynen på sina djur och se över stängslingen. Ökad tillsyn under kväll och tidig morgon kan dels minska risk för angrepp, dels innebära att eventuella angrepp upptäcks tidigt, säger vilthandläggare David Börjesson enligt ett pressmeddelande.

 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!